Laddar

Kommunen går ut med varning - stänger av ditt vatten

Avstängningen behöver inte föregås av en varning.

delningar

I delar av nordöstra Skåne råder det strikt bevattningsförbud med kommunalt vatten. Den blir påkommen med att vattna sin gräsmatta trots förbudet riskerar att vattnet stängs av.

Under förra veckan införde Kritianstads kommun ännu en gång bevattningsförbud för Åhus och Yngsjö. Värmen och bristen på regn har gjort att vattenåtgången ökat så mycket att kommunen varit tvungen att sätta ner foten - ännu en gång.

Förbudet gäller det kommunala vattnet och innebär att de kommunala dricksvattnet inte får användas till bevattning eller annat som kräver stora mängder vatten.

– Vattnet ska prioriteras till mat, dryck och hygien. Att fylla poolen och liknande, det är inte tillåtet. Det är heller inte okej att vattna sin gräsmatta med det kommunala vattnet, säger Dilip Roy, tillförordnad VA-chef i Kristianstads kommun, till Kristianstadsbladet.

Dilip Roy säger till Kristianstadbladet att den som inte håller sig till bevattningsförbudet och vattnar sin gräsmatta riskerar att få sitt vattnen avstängt. Avstängningen behöver inte föregås av någon varning om kommunen konstaterat överträdelse.

Vattentillgången i Skåne brukar generellt sett vara dålig under sommarmånaderna och flödena i vattendragen lågt. Länstyrelsen i Skåne har gått ut med information och även uppmanat människor att vara återhållsamma med sin vatten förbrukning.

– Det blir skillnad på det vi anser är husbehov. Det är till exempel att man vattnar sina tomater. Det som är husbehovsförbrukning behöver du inte ha tillstånd för, till exempel att ge vatten till sina djur eller annan husbehovsförbrukning. Men vi anser inte att bevattning av gräsmattan är ett behov. Därför tycker inte vi att husbehovsparagrafen gäller för gräsmattebevattning, säger Maria Nitare, till Kristianstadsbladet.

Om du inte omfattas av det kommunala nätet ansvarar du helt för din egen vattenförsörjning. Om du som privatperson till exempel en egen brunn ska man hålla koll på vattennivån och försöka spara vatten i de perioder då läget är kritiskt, menar länstyrelsen.