Laddar

Klassiska loppet arrangeras för 28:e gången

Varje år sedan 1990 har Tjejloppet arrangerats i Kristianstad. Under onsdagen är det så åter dags för den moderna löpklassikern. ”Vi får ofta höra att det är en trevlig runda”, säger tävlingsledaren Niklas Nilsson.

delningar

Tivoliparken kommer under onsdagskvällen fyllas utav kvinnor i alla åldrar, då Tjejloppet för 28:e året i rad går av stapeln. En stor förändring i år är datumet, då den tar plats den 21 juni istället för slutet av maj.

– Det är många lopp som arrangeras i maj, så vi tänkte att det är lite lugnare i juni. Men det händer ju rätt mycket i juni också. Det är kanske lite annat med skolavslutningar, studenter och sen kommer midsommar med. Så det är kanske inte den mest idealiska perioden. Men den största anledningen är väl ändå att vi inte han med själva, att göra ett bra arrangemang i maj, säger Niklas Nilsson, tävlingsledare från arrangerande Härlövs IF.

I maj arrangerade Härlöv flera orienteringstävlingar, vilket var anledningen till att man inte hann med. Efter att morgondagens Tjejlopp avgjorts kommer man också diskutera när det kommer ligga i fortsättningen.

Banan i sig ser ut som den gjort under de senaste åren. Med en runda som går genom Tivoliparken, över Helge Å och sen tillbaka över bron vid Naturum.

– Det får vi ofta höra att det är en trevlig runda. Man får se lite olika miljöer och sådär. Om det är en bra kväll för fåglar på andra sidan Naturum, så ser man mycket fåglar som sjunger i buskarna. Man upplever mycket på 2,5 kilometer skulle jag vilja säg, berättar Niklas Nilsson.

Loppet startar vid 19:00 och 35 minuter senare stänger man varvningen. Då räknar Niklas Nilsson med att de startande sprungit ett till tre varv, beroende på i vilken takt man väljer att ta motionsloppet. Det är inte bara i farten man tar sig an som spridningen syns, utan även på åldrarna.

– Tre generationer vet jag många som varit med genom åren – med både dotter och mamma eller mormor. Det är ett lopp där alla kan vara med i princip, så länge man orkar 2,5 kilometer.

Precis som tidigare år är det många som anmält sig i olika lag, vilket inte minst märks på ökningen bland de unga tjejerna. En målgrupp som är fler än vanligt – då IFK Kristianstads flickor -03 ska delta, liksom 25 tjejer från Kristianstad HK. Trots ökningen av unga tjejer är deltagarantalet betydligt färre än förra året. Medan 300 deltog i Tjejloppet 2016 väntas slutsiffran 2017 landa omkring 200 stycken.

– Vi har färre deltagare än de sista åren. Det har varierat rätt mycket de sista åren, får man säg. Men det är mindre än vad vi hoppats på i alla fall, säger Niklas Nilsson och nämner flytten av arrangemanget och sjukvårdspersonalens semesterperiod som tänkbara anledningar på tappet.

I årets Tjejlopp är temat Midsommar. Vilket kan komma att innebära en hel del oväntade utstyrslar under loppet.

– Det är för dem som vill klä ut sig och skoja till det lite extra. Det finns det ofta de som vill. Brukar bli en del fantastiska utstyrslar. Jag har fått löfte att till exempelvis sill och potatis kommer i år. Det är man ju rätt nyfiken på hur det kommer se ut.

Relaterade artiklar