Laddar

Klassiska konditoriet ser ljust på framtiden

I år blev Conditori Duvander utsedda till Kristianstads bästa kafé. Det är dock ingenting som får dem att slå av på takten. Framtidsplanerna är nämligen många – både för verksamheten i Åhus och i Kristianstad. ”Jag jobbar framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt”, säger ägaren Jens Duvander.

delningar

Klassiska Conditori Duvander är i princip en institution i Kristianstad. Redan 1934 startades företaget upp i Färlöv och i slutet av 1980-talet gick flytten in till centralorten. Sedan drygt åtta år tillbaka är det tredje generationen Duvander som driver kaféet. Förra året valde dock Jesper Duvander att lämna företaget, vilket kom att innebära att brodern Jens Duvander i dag driver det själv.

– Det är klart att det blir fler timmar för mig. Men vissa grejer är enklare, som beslut och sånt här kan man ta direkt. Sen är andra saker tuffare, då man får köra allt själv. Men jag bollar mycket med farsan, för han finns här fortfarande i princip varenda morgon, förklarar Jens Duvander när 24Kristianstad möter upp honom på ett fullsmockat Conditori Duvander en regnig dag.

Att det skulle bli en bagare utav Jens Duvander var det däremot ingen som trodde i slutet av 1980-talet. Men efter att betygen inte räckt till för att komma in på El och Tele-utbildningen blev det Livsmedelsteknisk linje och sedan rakt in i familjeföretaget efter studenten.

Under de senaste åren har förändringarna i företaget också varit stora. För cirka tio år sedan valde man att öppna upp en andra butik på Köpmannagatan i Åhus, vilken därefter flyttades vidare till Domus och i dag återfinns i Galleria Boulevard.

 

Jens Duvander skojar med en anställd. Foto: Robert Rosén.

– Vi fick en förfrågan om vi ville flytta med (vid bygget av Galleria Boulevard reds. anm.). Då kände vi, att antingen gör vi det eller så skiter vi i det, och skiter vi i det får vi banta här och säg upp folk. Och det ville varken jag eller brorsan, så då kände vi att vi är med och satsar. För det har ju varit ett bra alternativ till oss. För här inne har vi inte den över-disk-försäljningen på samma sätt, då det är svårt att komma till med bilen och så. Då tänkte vi att vi kör på det och hoppar på det, förklarar Jens Duvander som är noga med att lyfta fram att det trots många ljusa stunder har sina upp- och nedgångar i gallerian.

Förutom verksamheternaHesslegatan och i Galleria Boulevard driver Conditori Duvander sedan slutet av juni ett strandkafé i Åhus. En idé som Jens Duvander fick sedan han fått en förfrågan om att ta över en träbod nere vid vattnet och ville återskapa den miljö som fanns vid klassiska Östermans i Åhus en gång i tiden.

– De hade ett enkelt koncept. Räkor, bröd, aioli, öl och vin – ingenting annat. Det var så spartanskt, man satt på trädbänkar och allt var så enkelt. Det är många som frågat efter det, då det la ner av olika anledningar, och då tänkte jag ”Här. Här kör vi Östermans. Nya konceptet”. I Duvanders regi med bakelser, våra grillmackor, sallader och tapastallrikar och så här, berättar han och lägger även till att man tagit över minigolfen som ligger bredvid.

– Strandkaféet är över förväntningarna. Fantastiskt. Skitkul. Vi har fått mycket feedback. Det är många gamla och unga människor som kommer ihåg Östermans och tycker att det är kul att det händer någonting där, i den hörnan. Så det känns jävligt bra.

Förutom att öppna upp ett strandkafé har Conditori Duvander under Jens ledning förändrats på så vis att man har börjat att jobba mer med fasta leveranser. Ägaren menar att det är av vikt för företaget att ständigt kunna förnya sig, men samtidigt balansera det med att bibehålla den bas som lett till framgångarna. I dag arbetar det 23 personer på Conditori Duvander och framtidsplanerna är många. Till hösten kommer kaféet på Hesslegatan åter att införa dagens lunch och musikkvällar samt återuppta barnkalasen och företagseventen. Dessutom kommer pappa Åkes idrottskafé komma tillbaka i september.

 

Jens Duvander driver sedan förra året Conditori Duvander själv.

– Sen jobbar jag framförallt med att få Strandkaféet i Åhus att leva året runt. Och kanske så smått kunna öppna nån restaurang vid sidan av eller utveckla konceptet. Men det är fortfarande ganska lugnt vid den sidan. Och framförallt utveckla här inne i stan också. Att bli ännu bättre och ännu synligare.

Hur då? – Att kunna vara här nere bland gästerna mer. Det tror jag mycket på. För det har jag märkt. Efter jag är klar här inne åker jag ju ut till Åhus och tar på mig en annan hatt, med en räka på istället. Då går jag runt där bland gästerna och sitter och pratar. Det märker man att de tycker är jävligt kul. Man kommer väldigt nära inpå.

– Men det hinner jag inte här. För här producerar jag, det gör jag inte i Åhus på samma sätt. Men det är målet, att kunna vara här nere mer. Att slänga lite käft. Det hade varit jävligt roligt.

Trots de många framtidsvisionerna står det klart att Conditori Duvander redan i dag har ett koncept som är minst sagt omtyckt bland Kristianstadsborna. I april vann man nämligen både Guldäpplet (för sina hyllade filmer på sociala medier) och priset som Årets Kafé på näringslivsgalan Guldjubel.

– När det gäller Årets Kafé känner vi väl att det är för att vi alltid hållit oss till en linje, och stått för det också. Att sen långt tillbaka i tiden försöker vi göra allting från grunden och använder inte skitråvaror, säger Jens Duvander.

För det är nämligen precis så som Årets Kafé i Kristianstad beskriver sig själva på sin hemsida: ”Faktum är att sedan starten 1934 med Farfar Nisse i spetsen så har vi på Conditori Duvander jobbat med 100%-iga råvaror och viker aldrig en tum på kvalitén. Vi vill att ni som kund ska komma tillbaka och få uppleva just skillnaden på äkta produkter jämfört med produkter som har tillsatsämnen…”.