KLART: Kroppskameror införs på Pågatågen

. - Foto: Pressbild

”Kan vara trygghetsskapande för alla ombord”.

delningar

Det är med start vecka 13 som det kan förekomma att kundvärdarna på Pågatågen bär kroppsburna kameror. Enligt ett pressmeddelande från Arriva är det en förebyggande tryggshetsåtgärd för tågpersonalens arbetsmiljö ombord – samtidigt som det är ett sätt att se till resenärernas trygghet. 

– En kroppskamera kan vara trygghetsskapande för alla ombord, samtidigt som den kan öka rättssäkerheten. Vår förhoppning är att kroppskameror på sikt, ska användas i så stor utsträckning som möjligt ombord på Pågatågen, säger Kenny Bungss i ett pressmeddelande.

Redan 2017 genomförde Arriva ett pilottest på Pågatågen. En utvärdering av Malmö Universitet visade att kamerorna gav personalen en ökad trygghet. Initialt är det nu 10 kameror som ska användas och det kommer vara frivilligt för personalen att bära kamerorna. 

– De som har burit kamera i tjänsten, upplevde sig tryggare. Framför allt minskade kränkningarna mot den kvinnliga personalen. Vi tolkar det som att kameran kan ha haft förebyggande effekt säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva i pressmeddelandet. 

Kroppskamerorna kommer att användas inom hela Skåne.

Så här kommer bildmaterialet hanteras: 

Granskning av bildmaterial sker när en avvikelse har inträffat ombord, såsom brott eller olycka. Kundvärden rapporterar in detta och sedan görs en individuell prövning om en granskning av bildmaterialet är nödvändig. Arrivas trygghetschef gör prövningen i samråd med skyddsombud och berörda parter.

Endast trygghetschefen kan se materialet och all hantering av materialet loggas.

Kundvärden har inte tillgång till bildmaterialet.

Vid brott skickas materialet som bevismaterial till polisen.

Bildmaterialet är krypterat och därför säkrat utifall att kameran blir stulen.

Efter 30 dagar raderas allt bildmaterial.

Arriva rekommenderar personalen att ha kameran på under så stor del av sitt arbetspass som möjligt. Men tågvärden kan givetvis stänga av kameran vid behov. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar