Laddar

KLART: Inget allsvenskt spel för KIK

Det blir inget spel i Hockeyallsvenskan för Kristianstads IK. Överklagan från IK Pantern har nämligen gått igenom.

delningar

Beslutet slog ned som en bomb i hockeysverige, när det framkom att IK Pantern inte skulle beviljas elitlicens för spel i Hockeyallsvenskan den kommande säsongen. Ett beslut som genast gjorde att det började spekuleras om att Kristianstads IK skulle få en allsvensk plats.

Nu står det dock klart att KIK även kommande säsong spelar i Hockeyettan. IK Panterns överklagan till hockeyförbundets apellationsnämnd nu gått igenom, och att klubben trots allt beviljas elitlicens. Därmed återgår den 14:e och sista platsen i Hockeyallsvenskan till IK Pantern.

Enligt överklagandet från IK Pantern har de en stabil ekonomi. Det egna kapitalet uppgår en till miljon kronor enligt årsredovisningen för år 2016/2017. Problemet var att de nu vart försenade med att lämna in sin ekonomiska redovisning. Då togs licensen tillfälligt från dem. Den har de nu fått tillbaka.

Så här skriver apellationsnämnden i sitt beslut: ”Svensk hockey har regler för så kallad elitlicens för att spela i de högre serierna. Föreningarna ska bland annat ha en stabil ekonomi med en viss lägsta nivå på det egna kapitalet. För Hockeyallsvenskan gäller detta vid ett års prövning en miljon kronor. Licensprövningen påbörjas genom en granskning av föreningarnas årsredovisning. Prövningen måste ske skyndsamt för att planeringen inför kommande säsong ska kunna ske i tid. Det är därför viktigt att de föreningarna som vill delta följer dessa regler och i tid skickar in sin årsredovisning jämte andra handlingar som ska ligga till grund för licensbesluten. Gör föreningarna inte det förlorar systemet sin trovärdighet.”

Nu har IK Pantern redovisat ett eget kapital på 1 001 563 kronor och därmed ligger de över gränsen. Klubben ska i och med samma beslut betala en straffavgift på 25 000 kronor.

Relaterade artiklar