Laddar

KLART: Här får hyresgästerna sänkt hyra

En del av AB Kristianstadsbyggen får en något lägre hyra. Här är anledningen.

delningar

Det kommunala fastighetsbolaget AB Kristianstadsbyggen har märkt att det blivit svårt för många hyresgäster att få parkering nära sina bostäder. Därför tog de beslutet att införa en parkeringsavgift på 50 kronor per månad för boende i Österäng, Sommarlust och Gamlegården.

Enligt ABK ska det bli mer rättvist när endast dem som använder bil får betala för underhåll och skötsel av parkeringsytorna. Det är närmare 2 000 parkeringar som berörs, varav hälften finns i Gamlegården.

Som en del i det projektet har det nyligen genomförts en förhandling mellan Hyresgästföreningen och ABK. Den har lett till att 3 623 hyresgäster kommer att få en reducerad hyra med 14,50 kronor per månad. Eller motsvarande 174 kronor per år. Det vill säga en marginell minskning.

– Vår grundinställning har hela tiden varit att hyresgästernas hyresvillkor i de aktuella områdena har förändrats och att det bör påverka hyran. I vanliga fall förhandlar vi inte om parkeringar men i det här fallet är vi av uppfattningen att parkeringarna sedan tidigare ingick i hyran, de hade ett värde för hyresgästerna, säger Pontus Svensson, ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Överenskommelsen innebär att hyresgästerna tillsammans på ett år sparar cirka 630 000 kronor. En jämförelse kan göras med att ABK i år höjde hyran med 0,85 procent. För de boende innebar det en ökning mellan 0 och 90 kronor beroende på lägenhet.

Relaterade artiklar