Klart för unikt konstverk i Gamlegården

Här i Gamlegården ska en lampa tändas och kopplas till belysning i Stockholm. Ett unikt konstverk med stöd av Statens Konstråd. - Foto: Arkiv

Ett nytt kontrakt visar hur ett unikt konstverk i Gamlegården ska fungera.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under förra året togs ett beslut av Statens Konstråd att satsa 700 000 kronor på konst i stadsdelen Gamlegården. Det kom efter en satsning från regeringen på miljonprogramsområdena.

Ett av de mest utmärkande verken kommer att vara en kilometerlång och två decimeter bred marmorlinje från Fröknegårdsskolan och ut till Näsby fält. Det är oklart när det kommer på plats.

Det andra projektet är en glödlampa som ska sitta i en av lägenheterna i området. För det verket har det skrivits ett nytt kontrakt mellan Statens Konstråd, AB Kristianstadsbyggen samt en hyresgäst om var verket kallat "Förhandlingen" ska placeras.

Det är i en lägenhet på Göingegatan som konstverket finns, skapat av Anna Högberg och Johan Tirén. Det består av att en lampa i hyresrätten kopplats samman med en lampa på fasaden till Konstakademien i Stockholm.

Varje gång hyresgästen i lägenheten tänder och släcker, tänds och släcks även lampan i Stockholm. En skylt förklarar verket. Rent tekniskt skickas det en signal via internet till mottagaren i Stockholm, där lampan där antingen tänds eller släcks. Det nya avtalet gäller fram till slutet av år 2019, men kan förlängas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar