Laddar

KIK-stjärnan: ”Mår man bra utanför isen – går det bra på isen”

Kristianstad IK:s poängkung om livet som hockeyspelare, Johan Skinnars och framtiden.

delningar

Fredrik Hansson stod för en stark säsong redan i fjol och slog nytt personbästa med sina 63 poäng i KIK-tröjan. Hansson har inlett den här säsongen på et liknande sätt – och toppar poängligan med sina 27 poäng på 14 matcher. Men Hansson själv är i vanlig ordning ödmjuk när frågan ställs.

– Det har flutit bra. Jag spelar med bra spelare som Johan Skinnars. Men samtidigt är det lite tur, det har trillat in lite… vi har gjort mycket mål framåt. Nä, det har klickat bra helt enkelt, säger Fredrik Hansson.

Men det har inte alltid klickat för laget. – Jag förstår vad du menar. Men stundtals har det klickat bra för laget också. Nu senast gjorde vi 60 riktigt bra minuter mot Grästorp. Det var skönt och vi kände att det behövdes efteråt.

Hansson erkänner att han känner sig betydligt piggare i år än tidigare. Och det är, som så många gånger förr, en bra sommarträning som lagt grunden för det hela.

– Det är en bra sommarträning som ligger bakom det. Jag har kört på bra och känner mig fräschare. I år har vi haft hjälpt av Jan Hammar och kört på stenhårt varje dag, säger Hansson.

Har ni tränat på något annat sätt än tidigare? – Det har varit mycket korta intervaller. Vi har ju lagt ner coopertestet… (skratt). Nu har det varit lite mer hockeyintervaller. Det är inte särskilt kul men det måste göras.

Har du någonsin varit i bättre form? – Nej. Jag tror faktiskt inte det. Men samtidigt har hockeyn utvecklas. Jag har aldrig varit världens snabbaste, samtidigt har hockeyn blivit snabbare och snabbare. Men jag har hela tiden vetat vad som behövts; det är min snabbhet och kondition. Än så länge har det sett bra ut.

Men det är en person som 29-årige Hansson lyfter fram lite extra.

– Som sagt: spelar man med väldigt bra spelare så gör det mycket. Nu har jag spelat med Johan Skinnars och han är en otroligt skicklig spelare. Det gör mycket, säger han.

Hansson gör i år sin sjunde säsong i KIK-dressen, men det har tidigare funnits anbud från lag i hockeyallsvenskan.

– Det har varit lite anbud. Men jag har varit rätt bekväm här. Det har klaffat bra och jag har en skön balans i livet. Mår man bra utanför isen – går det oftast bra på isen. Det har alltid varit skön stämning i laget, även om man börjar bli gammal, säger Hansson.

Hur mycket lockar det med spel i hockeyallsvenskan igen? – Det hade varit kul att testa det igen. Möta de tuffa motstånden varje vecka och det är nog lite lättare att motivera sig. Men vi måste vara ödmjuka inför vår uppgift.

På onsdagkvällen väntar nykomlingen HA 74 från Sävsjö på hemmaplan, ett lag som KIK besegrade med hela 9–1 tidigare i höst.

– Vi ska fortsätta som vi gjorde Grästorp. Vi måste fortsätta att vara ödmjuka och gnugga i 60 minuter. Jag minns att det var en kall ishall (skratt). Men jag har för mig att vi vann den sista perioden med 5–1, minns Hansson tillbaka.

Fredrik Hansson fyller 30 till våren, men har än så länge inga planer på att lägga ner hockeykarriären.

– Det känns det inte som. Vad ska man gör annars? Hockeyn är alldeles för rolig fortfarande. Däremot är somrarna inte så roliga, men samtidigt vet man att det är värt det, säger han och fortsätter:

– Jag har svårt att se att jag ska lämna hockeyn helt…

Blir det du som tar över efter Mats Lusth? – (Skratt). Nej, det tror jag inte. Men jag kan vara fystränare och jaga på de andra.

Hockeyettan Kristianstads IK–HA 74 19.00 Kristianstads Ishall Läget i laget: Det har varit lite sjukdomar i laget och senast missade Rasmus T. Andersson matchen – nu är han tillbaka. Däremot är Herman Hansson sjuk och missar med största sannolikhet matchen. Sedan tidigare saknas Roger Ohlsson och Jonas Halvarsson.

Relaterade artiklar