Laddar

KIK behöver större ishall – här är beskedet från politikerna

Kristianstad IK behöver ha mer isyta för att kunna driva vidare och utveckla sin verksamhet. Här är beskedet från politikerna.

delningar

Kristianstads IK behöver mer isyta för att kunna utveckla sin verksamhet. Med en ungdomsverksamhet som innefattar närmare 150 medlemmar, skridskoskola och träning för A-laget räcker tiderna inte till. Klubben vill att ytterligare en rink ska byggas inom två år. Det var något som 24kristianstad.se skrev om under onsdagen.

– Jag har haft informella möten, där vi har tagit upp behovet. Vi ser båda parter positivt på det och jag hoppas att man kan komma fram till en lösning. Ifall vi skulle komma upp i Allsvenskan så behöver A-laget mer istid och då ska ungdomarna inte behöva lida av det, säger Jan Svensson, tidigare ordförande i Kristianstads IK och som numera jobbar inom föreningen med visioner och matcharrangemang.

Det som behövs är en ny fullskalig hockeyrink. Det vill säga en utbyggnad av den nuvarande ishallen. Det ska redan nu vara förberett att docka på med en ny byggnad på den nuvarande konstruktionen.

– Sedan är där för lite omklädningsrum. Jag uppskatta att det behövs 3-4 till, med tanke på att vi ska utöka ungdomsverksamheten, säger Jan Svensson.

Exakt vad det skulle kosta med en sådan här utbyggnad är oklart. Liknande utbyggnader har skett exempelvis i Diö (Älmhult) med omklädningsrum och teknikrum. Där låg budgeten på cirka sex miljoner kronor. Då fick de däremot inte någon ny hockeyrink. Från föreningen önskar man något som är ekonomiskt försvarbart.

– Det måste ske till en rimlig peng, säger Jan Svensson.

Från politiskt håll är de dock mer skeptiska till en investering i att bygga ut ishallen. Ingen av de politiker vi pratat med har varit i kontakt med Kristianstads IK om behovet. De hänvisar till kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för kommunens idrottsanläggningar.

Kommer ni att bygga en ny ishall eller liknande inom närmaste åren? –Nej, det kommer vi inte. Det finns stora behov på andra håll, så detta ligger inte i våra planer. Det är inget som har varit aktuellt just nu, kanske mer visionärt ifall mer ser långt fram i tiden. Men det är inget som vi har pratat om, säger Jonas Fast (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kristianstad.

Han får medhåll från partikollegan och kommunalrådet Pierre Månsson (L). De stora investeringarna som Kristianstads kommun ska göra de kommande åren, innebär att de måste göra hårda prioriteringar. En utbyggnad av ishallen finns inte med i den planen.

– Vi kommer att göra enormt stora investeringar i förskolor och skolor bland annat. Det är 1,5 miljarder kronor som ska investeras de kommande sex åren. Då är det svårt att se hur det ska finnas utrymme till en ny ishall (eller utbyggnad), säger Pierre Månsson.

Inom förvaltningen förstår de behovet av att KIK behöver mer isyta för sina träningar och ungdomsverksamhet. Även där ses det som en ekonomisk fråga.

–  Vi vet dock att de har behovet för att kunna driva en verksamhet för ungdomar. Det är en politisk fråga om prioriteringar och investeringar. Det pågår hela tiden en dialog med vårt föreningsliv, men detta är inget som har varit uppe för diskussion, säger Ulrika Cedell, chef på kultur- och utbildningsförvaltningen.

Relaterade artiklar