Laddar

KFC har sikte på ny topp fem-placering

Trots en turbulent vinter siktar Kristianstad FC åter på att vara med i toppen. ”Vårt mål är att nå en topp fem-placering”, säger Serdar Dayat.

delningar

Sedan ankomsten i somras har Serdar Dayat varit med om en händelserik tid. Det som började med att Jocke Persson och Anders Swahn lämnade Kristianstad FC fortsatte med att Atli Edvaldsson kom och gick samt att nyckelspelarna flytt klubben i vinter.

Den meriterade turken har å sin sida fått se sitt ansvar växa. Från att ha varit ansvarig för all fotbollsverksamhet i Kristianstad FC är han i dag också sportchef och tränare i föreningen.

– I slutet av dagen ville de starta en ny era med en ny tränarstab och en ny organisation. Då bestämde de sig för att starta om på en ny sida. Det händer i fotboll.

– Jag skulle vilja säga att en coach arbetar i klubben i fyra-fem år och kan sätta sin filosofi, sitt koncept för för ungdoms- och seniorlaget och utbilda och utveckla dem. Men för att göra det måste du ha en plan, en organisation och ett ledarskap. Jag tror att vi startar med det i år, 2018, säger Serdar Dayat, när han möter upp 24Kristianstad dagen innan premiären mot Eskilsminne IF.

Tränaren menar att pusselbitarna nu börjar falla på plats i föreningen.

 

Serdar Dayat är ny tränare i Kristianstad FC. FOTO: Robert Rosén.

– Vi har bra sponsorskap, en bra ledning, en ny arena kommer i år, det nya laget är på plats, projektet med Argentina löper på bra. Jag tror att vi är på väg mot nästa nivå. Där ska vi vara i år. Om du vill nå dit måste du kolla vad som är bra och vad som är mindre bra, sen måste du bestämma vad du kan göra. Där tog klubben beslutet att genomföra förändringarna som de gjort de senaste sex månaderna.

Vintern har inte bara inneburit att Serdar Dayat tagit över som huvudtränare. Det är ett till stora delar nytt KFC-lag som ställs på banan. Fyra spelare har tagit steget högre upp i seriesystemet medan inte mindre än tolv nyförvärv har plockats in.

– Försäsongen var bra men den startade inte bra. Vi förlorade sju spelare och försökte få in bra spelare. Staden frågade vad händer med KFC? Vad händer med spelarna? Varför lämnar de? Varför får vi inte några nya?

– Sån är fotbollen. Någon har intresse från en annan klubb? Han flyttar. Någon vill lämna? Han flyttar. Någon är inte tillräckligt bra? Han flyttar. Det är normalt, summerar tränaren innan han avbryts, för en av alla arbetsuppgifter som ingår i de många rollerna.

Efter, den för Dayat ovanligt långa, försäsongen siktar Kristianstad FC i år på att åter bli ett mer spelande lag. Målet är att stå för ett passningsinriktat och bollförande spel. Än återstår det dock några veckor innan supportrarna kan räkna med att se ett KFC på den nivån de vill vara.

 

Jesper Modig är en av spelarna som länge varit skadad. FOTO: Bildbyrån.

– Fysiskt sett är vi i bra form. Vad gäller det taktiska behöver vi arbeta med lite detaljer, men jag tror att vi ligger på nästan 80-85 procent nu, säger tränaren som hoppas att laget ska vara uppe på 100 procent till mötet med Ljungskile i omgång fyra – då han räknar med att tidigare skadade Almir Taletovic, Jesper Modig, Saikou Jawneh och Yonathan Getachew åter ska vara i full form.

Vad är skillnaden i årets lag jämfört med höstens? – Den stora skillnaden är att vi har ett bredare lag. Vi har alternativ på positionerna. Vi hade inget dåligt lag förra året, men vi hade inga alternativ på positionerna. I år har vi de lösningarna.

Genom en offensivare fotboll och en bredare trupp hoppas Serdar Dayat att Kristianstad FC likt de senaste åren åter ska finnas med i toppen av Söderettan.

– Jag vill nå topp fem, men du vet aldrig. Ibland vinner du och vinner du, då kanske du når Superettan i slutet av året. Men förväntningarna ska vara låga på oss och klubben. Om vi går ut och säger att vi ska nå dit och dit och börjar förlora matcher och poäng, vem är då ansvarig? Jag? Klubben? Ordföranden? Spelarna? Vem?, säger tränaren och fortsätter:

– Det är bättre att säga att vi ska spela bra fotboll, vi ska spela positivt, vi ska fajtas för varenda meter på planen och vara ett bra lag. I slutet av året, om vi har tur och fotbolls-Guden är på vår sida, kanske vi når Superettan. Det vet jag inte. Men vårt mål är att nå en topp fem-placering.

Premiären mot Eskilsminne IF tar plats klockan 14 på lördagseftermiddagen.

Kristianstad FC Silly Season 2018: IN: Max Rundqvist (Hanaskogs IS), Fabian Velander (Nosaby IF), Emmanuel Okine (Mjällby AIF), Almir Taletovic (Ängelholms FF), Fernando Moreyra (Club Atlético San Jorge), Maximilian Cabana (Club Atlético San Jorge), Guido Barreyro (Club Atlético San Jorge), Ahmed Hassan (HB Köge), Abdullah Hameed (Al Did), Yonathan Getachew (IK Frej), Armin Aganovic (Derry City) och Juan Mendonca (Club Atlético San Jorge). UT: Sixten Mohlin (Dalkurd FF), Andrés Mansilla (Club Atlético San Jorge), Omar Dampha (Mjällby AIF), Albert Ejupi (Varbergs BoIS FC), Nahom Girmai Netabay (Varbergs BoIS FC), Erik Eichmüller (Uppehåll), Emil Åberg (Eskilsminne IF), Antonio Rojas (IK Wormo), Oliver Ekroth (Degerfors IF), Fredrik Widlund (Klubb ej klar) och Anton Bloom (Nosaby IF, lån).

Försäsongen: 10 februari: FC Rosengård, 3-1 17 februari: Mjällby AIF, 1-2 26 februari: Nosaby IF, 4-0 3 mars: FK Karlskrona, 0-0 10 mars: Österlen FF, 6-0 14 mars: FC Tekstilshchik Ivanovo, 1-3 17 mars: FC Metalist 1925 Kharkiv, 1-1 30 mars: Hässleholms IF, 2-0

Relaterade artiklar