Laddar

Kattägare hotas med vite

En kattägare i Kristianstad hotas med vite efter att länsstyrelsen upptäckt flera brister.

delningar

Det var i slutet av augusti som inspektörerna från länsstyrelsen gjorde en kontroll hemma hos kvinnan. Det hade då kommit in en anmälan till myndigheten om hur hon skötte sina katter och hundar. Myndigheten upptäckte en hel rad med bister.

I hundgården fanns det en stor mängd avföring. Det fanns också en del inredning som de kunde skada sig på. Bland annat fanns där snickerier och nät i gården. I en valphage fanns dessutom söndertuggat skumgummi som inspektörerna anser är en risk.

Både kattlådor och de platser där katterna brukar ligga, var kraftigt smutsiga. Katter beskrivs av länsstyrelsen som rena djur och därför kan de inte uppföra sig naturligt ifall deras liggplatser är ohygieniska. Det krävs också rena kattlådor för att de ska göra sin behov i själva lådan och inte utanför.

Nu får kvinnan ett föreläggande förenat med vite. För det första måste hon se till att djuren har tillräcklig tillsyn. De får inte lämnas ensamma för länge. Hon måste också se till att kattlådorna och andra utrymmen är rena från urin och avföring. Katterna måste också få rent dricksvatten.

Utöver det förbjuds kvinnan att ha katter i burar som inte följer bestämda mått. Minst 1,5 kvadratmeter stora ska de vara. Det kommer att kosta kvinnan 2 000 kronor vid varje kontroll som länsstyrelsen upptäcker att bristerna finns kvar.

Redan för fem år sedan var länsstyrelsen på besök hos samma djurägare. Då beslutade de  om ett föreläggande, om att alla djur skulle ha tillgång till rent vatten.

Relaterade artiklar