Laddar

Kände skådespelaren ska gestalta brännvinskungen

L.O Smith föddes i Kristianstad men verkade under stora delar av sitt liv i Blekinge och dog i Karlskrona 1913.Nu ska hans liv bli film med en av landets mest kända skådespelare i huvudrollen.

delningar

TETX: Mattias Nilsson

Brännvinskungen LO Smiths liv håller på att kartläggas mer och mer.

Genom en särskild sajt har man samlat information om mannen som började som specerihandlare och slutade som brännvinskung efter att ha skapat det som i dag är ett av Sveriges allra starkaste varumärken; Absolut vodka.

LÄS MER: Vill göra brännvinskungen mer känd – genom ny sajt

Nu kommer en bok om honom, ursprungligen skriven 2008, att återlanseras både i tryckt form och som ljudbok och i samband med detta blir det även premiär för en kortfilm där skådespelaren Leif Andréegestaltar brännvinskungen.

– Vi vill skapa förståelse och engagemang kring denna viktiga hörnsten i vår historia. Vi vill göra L.O. Smith känd i Sverige och världen, inte bara som mannen på Absolutflaskan, utan för sina reella insatser för det svenska samhället och kulturen, från att rena brännvin från finkel, till kampen för arbetarnas rättigheter, säger Paula Eriksson som är informationschef på Absolut Company.

I sommar öppnar även ett besökscentrum i Åhus med stort fokus på L.O. Smith.