Laddar

Kända visduon besöker Kristianstad: ”Han är en komisk begåvning”

De populära vissångarna CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk är på turné. Snart besöker de Kristianstad med sin hyllade konsert.

delningar

De kända vissångarna CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk kommer snart att bege sig ut på en fortsatt turné under namnet ”Du och jag farsan”. Titeln kommer från en bok gavs ut år 2010.

Den 15 mars kommer de till Kulturkvarteret i Kristianstad där de bjuder publiken på både egna låtar och hyllningar till sina pappor – Fred Åkerlund och Cornelis Vreeswijk.

– Detta har varit bland det roligaste jag har gjort, både med materialet och att dela scen med Jack. Vi har bra kemi och har underbara musiker med oss. Det är en lättsam ton, men vi ryggar inte för mörkare stråk. Jack är väldigt rolig, han är en komisk begåvning och är ordets mästare. En otroligt entertainer och väldigt bra på scen. Det är bara att åka med, säger CajsaStina Åkerström till 24kristianstad.se

Vid sidan av Carl Michael Bellman och Evert Taube räknas Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerlund till Sveriges största trubadurer genom tiderna. Deras genombrott kom på 1960-talet. Fastän att Cornelis och Fred spelade tillsammans, är det först på senare tid som deras barn har lärt känna varandra.

– Jack var liten när hans pappa Cornelis var stor i slutet av 1960- och 1970-talet. Han flyttade då ner till Holland och kom inte tillbaka (till Sverige) förrän han var 15 år. Nu är vuxen ålder har vi hittat varandra. Eftersom att vi båda är visartister, har vi träffat på varandra på visfestivaler. Det har utvecklats till en fin vänskap, säger CajsaStina Åkerström.

Varför har både ni och era pappor blivit så omtyckta? – Våra fäder var väldigt närvarande människor i sitt värv. Det politiska var kanske på gott och ont. Pappa (Fred Åkerlund) var en extremernas man. Han blev väldigt röd där på 1970-talet. Båda gav röst åt den lilla människan och utsattheten. Det har publiken inte kunnat väja för utan tagit det till sig, säger CajsaStina Åkerström.

Vad har ni fått för respons på turnén? – Det har varit oerhört positivt. Vi gör detta med glimten i ögat, men samtidigt med stor respekt för publiken som är båda våra färders och våra lyssnare. Det finns en rakhet och ärlighet i det vi gör, en otroligt värme.

Turnén som besöker hela landet (med Kristianstad som enda stoppet i Skåne) kommer att avslutas i Örebro den 4 april. För CajsaStina Åkerström blir det sedan fortsatt med spelningar. Hela sommaren är fullbokad och till hösten ger hon sig iväg på egen turné. Arbetet med fler låtar är dock på gång.

– Det är en ny skiva på gång, absolut. Detta året verkar bli kört att gå in i studion. Jag tänkte släppa plattan i år, men nu siktar jag på våren år 2019. Det blir en uppföljare till ”Vreden och Sorgen”, säger hon.

Fakta: ”Du och jag farsan”:

Plats: Kulturkvarteret i Kristianstad.

Tid: Den 15 mars, klockan 19.30.

Medverkande: Cajsa-Stina Åkerström, Jack Vreeswijk, Peter Kvint (gitarr), Jakob Ellerstedt (piano), Backa Hans Eriksson (bas) och Love Tholin (gitarr).

Relaterade artiklar