Kamera i Kristianstad ska stoppa smugglare

Tullverket vill sätta upp en kamera för att stoppa smuggling. - Foto: Arkiv

delningar

Tullverket vill sätta upp en kamera utanför Kristianstad. Den ska underlätta arbetet med att stoppa smugglare.

Tullverket i Karlshamn har nyligen ansökt till Länsstyrelsen Skåne om att få sätta upp en kamera längs E22:an i höjd med Fjälkinge utanför Kristianstad. Det ska underlätta arbetet med att stoppa smugglare. Förra året gjorde myndigheten rekordmånga beslag och nu ska de bli ännu mer effektiva.

– Tulltjänstemännen har kort tid på sig att avgöra vilka fordon som ska stoppas för kontroll eller inte och där är kameran ett verktyg. Förra året var all time high i antal beslag, en orsak till det kan vara användandet av ny teknik, säger Michaela Linderoth, pressekreterare på Tullverket.

Det kameran ska läsa av är registreringsnumren på fordonen. Den ska sitta upp året runt, men bara användas då personal är på plats vid kontrollplatsen. Syftet är att leta efter fordon som kan smuggla punktskattepliktiga varor. Smuggelcigaretter är en del av de olagliga produkterna. Så här skriver Tullverket i sin ansökan:

"Under årens gång har totalkontroller visat att E22 är en pulsåder för den grovt organiserade kriminalitet som både tull och polis bekämpar. För Tullverkets del handlar det om organiserade smugglarligor som använder vägen för transport av stora mängder alkohol och tobak. Det är en transportled för kriminella som använder den för att transportera sig själva och sina varor från kontinenten och södra Sverige i riktning mot Växjö, Kalmar, Karlskrona."

Vid gränserna mot Skåne och Blekinge tog Tullverket förra året närmare 6 miljoner cigaretter i beslag. Där stoppade de även 323 kilo cannabis, 355 kilo amfetamin och 77 kilo kokain från att föras in i landet.

Om eller när kameran kommer att sättas på plats längs E22:an är ännu inte bestämt. Frågan är just nu ute på remiss. Först efter remissrundan kan länsstyrelsen ge ett tillstånd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar