Laddar

Så blev domen efter uppmärksammade spädbarnsdådet

På måndagen kom domen från hovrätten i det uppmärksammade spädbarnsdådet.

delningar

På måndagen kom domen från hovrätten för de båda föräldrarna som misstänktes för att ha dödat sin egen dotter. Pappan döms till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel. Han har tidigare suttit häktad i cirka elva månader och ska fortsätta sitta i häkte till fängelsestraffet verkställs.

Mamman frias åter igen från alla anklagelser. Enligt domen har man som förälder alltid ett ansvar att skydda sitt barn, men i detta fallet kunder hon inte göra mer. Mamman visste inte att pappan misshandlade barnet. Hon har sedan tidigare suttit häktad i nio månader.

Det var i september år 2016 som ett fem veckor gammalt spädbarn avled till följd av syrebrist i hjärnan. Röntgen visade att barnet hade 20 frakturer på revbenen, både nya och gamla som hade läkt. Bilder från mammans egna kamera visar också att barnet haft en svullnad i munnen och flera blåmärken på kroppen.

Mamman och pappan, hemmahörande i Kristianstad, blev friade i tingsrätten i somras. De var då åtalade för synnerligen grov misshandel samt vållande av annans död. Åklagaren Eva Norberg valde att överklaga och under hösten togs fallet upp i hovrätten. Där lades en stor del av skulden på pappan.

Enligt polisförhören har han spelat mycket datorspel på nätterna och det är ofta när han har ensam har passat barnet som blåmärkena uppstått. Vid ett tillfälle ska han ha råkat slänga iväg en fjärrkontroll som träffade barnet i huvudet. Mannen har själv inte kunnat ge någon förklaring till skadorna.

Rättsläkare har vittnat och säger att skadorna på barnet har uppstått på grund av annans våld. De andra alternativen ska ha varit mer osannolika. Det finns få bevis för att barnet skulle ha lidit av någon sjukdom.

Pappan har genomgått en rättspsykiatrisk utredning som visar att han inte var allvarligt psykisk stöd då gärningarna ska ha begåtts. För en vecka sedan gick hovrätten igenom den undersökningen. Där kom man fram till att han varit frisk nog att dömas till fängelse.

Relaterade artiklar