Så blir domen efter höstens väpnade rån

I dag kom domen mot de fyra män som misstänks för flera väpnade rån i Kristianstad.

delningar

Fyra män mellan 19-22 år gamla åtalades den 5 februari misstänkta för flera väpnade rån i Kristianstad. Under september månad år 2017 har de i olika grupperingar genomfört två grova rån samt ett försök till grovt rån. Det uppmärksammades stort under hösten då flera verksamheter drabbades på kort tid.

I dag kom domen från Kristianstads tingsrätt. De dömer samtliga till längre fängelsestraff.

Den 22-åriga mannen erkände i polisförhöret att han medverkat i rånet mot ICA Nära i Färlöv, men ändrade sig i rättegången. Han ska bland annat ha riktat en pistol och hotat butikspersonalen. Åklagaren yrkade att han skulle dömas till tio års fängelse för grovt rån, vapenbrott, grov stöld och häleri. Han döms nu till tre års fängelse.

19-åringen har enligt åtalet också erkänt det väpnade rånet mot Ica-butiken. Han ska ha kört själva flyktbilen, men misstänkts inte för något av de ändra rånen. Nu döms han till ett år och fyra månader i fängelse.

En av 20-åringarna åtalades för det grova rånet mot Ica-butiken den 18 september. Han ska ha riktat ett bräckjärn mot personalen. Vid rånet mot Hesslebaren den 2 september ska han ha hotat med en hammare. Där fick gärningsmännen med sig kontanter och en mobiltelefon. Han döms till två års fängelse.

Den andra 20-åringen åtalades efter att ha hållit vakt utanför Hesslebaren. Han ska även ha medverkat vid rånförsöket mot Sturebröd den 9 september. Tillsammans med 22-åringen tog de sig in maskerade via källaren. Där mötte de personal, varav en blev bakbunden. För honom slutar det nu också med två år i fängelse.

Domen beskriver i detalj vilken typ av bevisning tingsrätten lagt vikten vid. En pistol som hittades vid en husrannsakan användes exempelvis vid rånet mot Hesslebaren. Mobiltelefoner har spårats och polisen har sett att gärningsmännen befunnit sig nära brottsplatserna vid de aktuella rånen.

På övervakningsfilmer blir rånarna igenkända på grund av särskida kännetecken. Man hittar också kläder som använts vid rånen hemma hos en av gärningsmännen. Minst tre av männen är edsan tidigare dömda för olika typer av brott.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar