Laddar

JUST NU: Nytt beslut om Kristianstads nya badhus

I dag togs ett nytt beslut om badhuset i Kristianstad. Det blev en lång debatt mellan politikerna och inledningsivs en upprörd stämning.

delningar

I dag tog politikerna i kommunfullmäktige ett nytt beslut om Kristianstads nya badhus på Näsby. Förslaget var att ge uppdrag till Sikab (dotterbolag till ABK) att undersöka vad de olika delarna av badhuset kommer att kosta.

Budgeten är satt till 450 miljoner kronor och i den ingår bland annat en spaavdelning, ett gym, ett familjebad, terapibassänger, servering och träningsbassänger.

– Sedan jag började som politiker i kommunen år 1989 har vi inte utrett en fråga så här mycket, som badhuset. Vi började att utreda det redan år 2013 och har sedan dess gjort flera avstämningar längs resan. Det är tio år sedan vi hade debatten om Arenan, men debatten om badhuset har varit betydligt smutsigare, sade kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Treklövern bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Åhuspartiet med totalt 13 av 71 mandatplatser är mot förslaget. De vill dels att badhusen ska byggas billigare och dels att det ska placeras närmare centrum. Trots att Moderaternas förslag inte skulle tas upp, handlade en del av debatten om det alterantiva förslag de presenterade på måndagen.

– Det finns ett bättre förslag med ett något nedbantat badhus. Det är en oerhört viktig byggnad som ska innehålla många saker och det gör vårt förslag. Ett badhus ska vara så nära centrum man kan komma, sade Göran Montan (M).

– Det gjordes en lägesutredning inför beslutet år 2015 (om badhusets placering). Detta (Näsby) visade sig vara det bästa både ut tillgänglighets- och marksynpunkt. Om man tittar på det nya badhuset så har det funktioner som ger mer tid för skolungdomar, för föreningar och för motionärer, svarade kommunalrådet Anders Tell (S).

Debatten om badhuset i kommunfullmäktige blev en tre timmar lång med ett stort antal politiker i talarstolen. Till slut fick treklövern vika sig för majoriteten.

Beslutet blev att rösta ja till det nya badhuset på Näsby. Det innebär att Sikab nu kan påbörja projekteringen av bygget. Totalt 20 miljoner kronor beräknas det att kosta med att ta fram skisser, kostnader och liknande underlag.

Först under andra kvartalet år 2019 kommer politikerna att ta ett konkret beslut om att påbörja byggnationen av badhuset på Näsby. Cirka två år kommer det att ta, vilket innebär att den 13 000 kvadratmeter stora anläggningen kommer stå klar vid årsskiftet runt 2021/2022.

Relaterade artiklar