Laddar

Föräldrarna misstänkta för spädbarnsdådet får sin dom

I dag klockan 14.00 lämnade tingsrätten sin dom efter det uppmärksammade spädbarnsdådet. Mamman och pappan har stått åtalade för synnerligen grov misshandel av sitt fyra veckor gamla barn.

delningar

I dag fick föräldrarna sin dom efter att ha stått åtalade för att ha misshandlat sin egen dotter till döds. Båda föräldrarna frias från både synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Det var den 7 augusti förra året som flickan föddes på Centralsjukhuset i Kristianstad. Efter bara någon vecka upptäckte föräldrarna en svullnad under tungan. De tog in henne till sjukhuset för en undersökning, men läkarna hittade ingen förklaring. De kommande veckorna fick barnet flera märken på kroppen. Ett av dem ska ha uppstått när pappan tappade en fjärrkontroll i ansiktet på barnet.

Den 9 september tog SOS Alarm emot ett samtal om ett barn med hjärtstillestånd och andningsstillestånd. Flickan var nu fyra veckor gammal och togs akut in till sjukhuset för att därefter föras vidare ner till lasarettet i Lund. Där dog hon till följd av syrebrist i hjärnan.

Läkarna upptäckte att barnet hade 20 frakturer på revbenen, både nya och gamla. Trots det ska barnet inte ha visat några större tecken på smärta under dess första veckor i livet. De sjuksköterskor som vittnat har istället beskrivit barnet som apatiskt. Föräldrarna greps den 10 september och den den 8 maj togs händelsen upp i rättegång.

Under 14 dagar har expertvittnen fått träda fram och både åklagaren och försvarsadvokaterna har fått göra sin sakframställan. Bevisningen har till stor del bestått av ett stort antal bilder, som mamman själv har fotograferat på barnet. Åklagaren förklaring är att barnet har dött till följd av yttre våld. Advokaternas förklaring är att barnet dog till följd av sjukdomar. Nu får båda föräldrarna gå fria. De är sedan tidigare släppta ur häkte.

Relaterade artiklar