Laddar

Jättebolaget ska bygga ut Kristianstads reningsverk

Efter en tur upp i Förvaltningsrätten har Kristianstad kommun nu bestämt sig för att jättebolaget NCC ska få bygga ut reningsverket. Hur mycket det kommer att kosta vet man ännu inte.

delningar

Reningsverket i Kristianstad ska renoveras och byggas ut till den dubbla kapaciteten. Det krävs för att även i framtiden klara miljökraven och för att fler företag och byar ska kunna ansluta sig till det kommunala avloppet.

I dag kan verket ta emot avlopp från 140 000 personer. Efter utbyggnaden ska reningsverket kunna hantera avlopp från 260 000 personer. Den största delen av avloppet som kommer till anläggningen i dag är från livsmedelsindustrier.

Det företag som har fått uppdraget att göra utbyggnaden är NCC. De har nu skrivit ett avtal med kommunen och blir därmed totalentreprenörer. Även lokala företag har varit med i fajten om att få kontraktet. Malmberg Water AB i Yngsjö valde att överklaga upphandlingen till Förvaltningsrätten, vilket gjorde att värderingen fick göras om. Till slut blev ändå NCC vinnare.

– Det är glädjande att Kristianstads kommun valt NCC som partner för det här spännande projektet. Genom samverkansavtalet får både Kristianstads kommun och vi förutsättningar för att hitta hållbara och kostnadseffektiva lösningar för både renings- och byggprocessen, säger Per Johansson, affärschef NCC Vatten- och Miljöteknik.

Exakt hur mycket projektet med ombyggnaden kommer att kosta är fortfarande osäkert. Kommunen och NCC ska nu göra en budget och planering, för att tillsammans komma överens om en riktkostnad.

Relaterade artiklar