I samarbete med annonsör

Januari är ofta en tuff månad för privatekonomin

Januari är ofta en tuff månad för många svenska hushålls privatekonomi. Redan i november så ökar konsumtionen i och med Black Friday och under julklappshandeln så brukar den ta fart ordentligt.

delningar

Sedan följer mellandagsrean och även om man lyckas fynda så innebär det att mer pengar går åt.

Kanske vill man även ha en fin klädsel till nyårsfirandet, fyrverkerier och champagne. Det är med andra ord inte konstigt att när januari väl börjar så finns det en risk för att både lönen är slut och sparkontot tömt.

Det bästa är förstås om man har planerat sin ekonomi i förväg och håller sig till den budget som man har. Men ibland händer oförutsedda saker eller man tänkte sig helt enkelt inte för och handlade något för dyrt. I sådana situationer kan en liten kredit bli en tillfällig räddning.

Ett mindre lån som en nödlösning

Det kan ju vara så att man behöver låna pengar snabbt och att det inte finns tid att gå till banken eller liknande för att kunna få extra pengar. Kanske ska hyran betalas eller bilen har gått sönder.

Då kan ett smslån vara en lösning. Det är en liten kredit som går snabbt att få utbetald och som passar bäst när du vet att du kommer att ha mer pengar nästa månad. Ett mindre lån kan täcka den akuta kostnad som du har, och när du får mer pengar så återbetalar du den summa som du har lånat.

Det finns smslån som erbjuder direkt utbetalning om du har samma bank som långivaren. Då har du ofta pengarna på kontot samma dag.

Det finns även möjligheten att få smslån utan UC hos flera långivare. Det innebär att de använder sig utav ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Att en kontroll görs måste man vara beredd på eftersom det är lag på det enligt konsumentkreditlagen. Lagen finns för att sålla bort oseriösa långivare.

Så fungerar smslån 

Ett smslån var från början ett sätt att låna pengar på enbart via sms och för den som behövde ett tillskott till sin kassa på ett snabbt sätt. Det räckte nämligen att skicka ett sms till en långivare med hur mycket man ville låna. Lånebeloppet var ofta mellan 500 – 3 000 kr.

Numera har smslån utvecklas och istället för att skicka ett sms krävs det att man som låntagare har ett Bank-ID. Dessutom kallas denna typ av lån även för snabblån, men kan också kallas för mikrolån, mobillån och högkostnadskredit.

Det man bör vara medveten om i samband med att ta ett snabblån är att det oftast innebär en hög effektiv ränta. 

Gör en budget och håll koll på pengarna

Man ska därför aldrig lättvindigt låna pengar, tänk noga igenom vad din ekonomi klarar och jämför olika långivare. I längden är det naturligtvis bättre att inte leva över de tillgångar som man har.

Genom att göra en budget över dina inkomster och utgifter så kan du få koll på din ekonomi. Följ sedan upp budgeten med en kassabok, där du skriver in allt som du spenderar pengar på.

Då får du en helhetsblick över din ekonomiska situation och du kan även börja prioritera vad du verkligen vill lägga dina slantar på!

 

 

 

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.