Islandshästar intar Kristianstads centrum: "Handlar om välmående"

Den 1 maj firas Internationella Islandshästens dag och det innebär hästparad i Kristianstads centrum.

delningar

Den första maj är det Internationella Islandshästens dag. Detta uppmärksammas på olika sätt runt om i hela världen, och även i Kristianstad. Föreningen Ófeigur kommer att genomföra en ritt genom centrala Kristianstad dagen till ära.

– Jag skrev ett brev till kommunen eftersom jag tänkte att det kunde vara roligt att rida inne i Kristianstad, så att gemene man får se vilka fantastiska djur vi har. Jag fick ringa några samtal innan jag hamnade rätt och jag förutsatte att det skulle bli ett väldigt motstånd. Men faktum är att jag bara har pratat med hjälpsamma människor och de på kommunen ställde sig väldigt positiva till idén, säger Marie Svensson, som är fritidsansvarig i Ófeigur och i Svenska Islandshästförbundet.

I Kristianstad kommer föreningen Ófeigur den första maj att utgå från Naturums parkering, rida över bron och in i centrum, in på gågatorna, ett varv i Tivoliparken och sedan ut mot Naturum igen. Ritten blir cirka fyra kilometer lång och lär ta ungefär en timme att genomföra. Det blir första gången som internationella Islandshästens dag uppmärksammas på det här viset i Kristianstad, men förhoppningen är att det ska bli en årlig tradition. Sista anmälningsdagen för att medverka är nu på fredag, och i nuläget är 15 hästar anmälda.

– Det blir pampigt. Vi tänkte rida med flaggor fram och bak i ledet. Om det här växer kan det förhoppningsvis bli ännu fler som medverkar. Vid Naturums parkering har vi matvagn där vi ska äta mat ihop efter och dit kan man även komma för att klappa hästarna och ställa frågor. För min del var det viktigast att det här blev av, men vår förhoppning är att det blir en återkommande grej, säger Marie Svensson.

Marie Svensson med sina islandshästar Kastor från Skaneyland och Svala från Skönabäck. Foto: Privat

Det är Svenska Islandshästförbundet som uppmanar landets lokalföreningar att arrangera evenemang som uppmärksammar hästrasen på platser som är lättillgängliga för allmänheten.

– När jag fick uppdraget som fritidsansvarig i Svenska Islandshästförbundet tänkte jag att vi måste ha saker att samlas kring. Därför gav jag utmaningen till alla föreningar i Sverige att göra något där de bor för att uppmärksamma Islandshästens dag, berättar Marie Svensson.

Islandshästen är Sveriges tredje mest populära ras, efter varmblodig travare och svenskt halvblod. Marie Svensson har själv två stycken Islandshästar.

Vad är det som är så speciellt med islandshästar enligt dig?

– För mig handlar det om välmående och psykisk hälsa. Att vistas i naturen och må bra både psykiskt och fysiskt med en annan levande varelse – det tycker jag är fantastiskt. Det är en hästras som är liten och stark, ihärdig, men samtidigt lugn och trygg och de kräver inte så mycket krusiduller. Jag bor i ett område där jag kan rida till havet och jag rider mycket i skog och mark, säger Marie Svensson, och fortsätter;

– Man mår ju bra om man rör på sig och jag har testat det mesta i träningsväg. Om jag till exempel styrketränar är det lättare att hoppa över ett pass, för det drabbar bara mig själv. Men om jag skippar att komma ut och rida drabbar det hästarna för då får de ingen motion. När man väl är i gång mår man ju toppen, så jag tycker djur är ett bra sätt att motivera sig på.

Marie Svensson med sina islandshästar Kastor från Skaneyland och Svala från Skönabäck. Foto: Privat

Marie Svensson med sina islandshästar Kastor från Skaneyland och Svala från Skönabäck. Foto: Privat

Marie Svensson med sina islandshästar Kastor från Skaneyland och Svala från Skönabäck. Foto: Privat

FAKTA

Hålltider 1 maj:

09.45: Ryttarmöte på södra delen av Naturums parkering.

10.00: Avfärd från brofästet vid Naturum.

11.00: Tillbaka på Naturrums parkering. Här ges möjlighet att bekanta sig med hästarna och ställa frågor till ryttarna. Det finns också möjlighet att köpa enklare mat från Lillehems utegrisar.

Om föreningen Ófeigur:

Ófeigur är en ev landets största lokalföreningar anslutna till Svenska Islandshästförbundet. De har cirka 300 medlemmar varav de flesta bor i nordöstra Skåne. Föreningen bildades år 1982 och har en bred inriktning med allt från medlemmar som föredrar att rida i skogen eller att gå kurser till de som tävlar och når framgång på världsnivå.

Om Islandshästar:

Idag finns cirka 30 000 islandshästar registrerade i Sverige och Sverige är den näst största islandshästnationen utanför Island. Rasen har fyra eller fem gångarter – förutom skritt, trav och galopp har de allra festa individer tölt och vissa även pass. Tölt är en mjuk och smidig gångart som många ryttare tycker om att rida. Islandshästens färger är en annan sak som utmärker rasen då den är bland de mest variationsrika i världen med sina 40 färger och upp till 100 varianter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar