Laddar

Internationell tävling i Kristianstad

För fjärde årets i rad arrangeras den internationella tävlingen Food Hackathon i Kristianstad.

delningar

Mellan fredag och söndag kommer Greater CPH Foodhack att arrangeras på Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad. I den internationella tävlingen ska medverkande från över 25 länder ta fram sina bästa matidéer för framtiden. Det blir både föreläsningar och en intensiv tävling.

– Det är nu fjärde gången vi genomför arrangemanget på Krinova, ett event där vi samlar alla typer av matmänniskor. Vi hoppas på att det leder till flera nya inovationer inom mat och hälsa, säger Elin Carleke, projektledare Greater CPH Food Hack.

Förra året bidrog de tävlande med flera nya koncept. Det var bland annat en skanner som kan se ifall maten innehåller allergener, en speciell transportbox för livsmedel som skrivs ut med en 3D-skrivare och en app som får konsumenter att samordna sina matinköp. Förstapriset i år är på hela 50 000 kronor.

– Förhoppningsvis kommer det fram många bra idéer nu som kan förverkligas. Förutom tävlingen är Food Hack också en bra arena för människor att träffas. Här möts allt från gastronomer till folkhälsopedagoger och datasystemvetare. Genom att möta likasinnade kan de ge varandra energi, säger Elin Carleke.

Under tävlingen får deltagarna jobba i lag. De har totalt 48 timmar på sig att komma fram till en lösning som ska presenteras för juryn. Framtidens frukost och nyttiga snacks för datorspelande ungdomar är två av de problem ska lösas.

En nyhet är att Food Hackathon i år får en fortsättning, genom ett samarbete med  DTU Skylab i Lyngby utanför Köpenhamn och Greater Copenhagen. Det blir en tvåstegsraket, där det i helgens tas fram ett koncept för framtidens mat. På DTU Skylab i maj kommer ett liknande arrangemang att hållas, men då ska deltagarna ta fram prototyperna.

Relaterade artiklar