Laddar

IFK-talangen: ”Någonting man drömmer om”

På tisdag kliver Sverige in i U19-VM. Med i truppen finns IFK Kristianstad-duon Gustaf Banke och Anton Persson. ”Det ska bli jävligt roligt framförallt, det är någonting man drömmer om”, säger Gustaf Banke inför mästerskapet.

delningar

Tidigare i somras samlades det svenska U19-landslaget för ett sista inför-VM-läger i Karlshamn. Efter lägret presenterades truppen som ska representera Sverige på U19-VM i Georgien – och det stod då klart att det blir dubbelt IFK Kristianstad i den svenska truppen. Både målvakten Gustaf Banke och vänstersexan Anton Persson belönades nämligen med en trupplats.

– Det var såklart spänt, men man blev lyrisk efteråt. Vi hade individuella möten efter lägret i Karlshamn, där de tog ut den slutliga truppen. Klart det var en stor spänning när man gick in, men det var en otrolig lättnad när man gick ut. Man blev väldigt glad och väldig hedrad, säger Gustaf Banke.

På tisdag drar så VM-slutspelet igång, när Sverige ställs mot Norge i öppningsmatchen.

– Det ska bli jävligt roligt framförallt, det är någonting man drömmer om och nu blir det verklighet. Man går och längtar efter det. Jag ser spänt fram emot det. Det ska bli väldigt roligt, berättar Gustaf Banke.

Hur stort är det att ha tagit en plats i VM-truppen? – Det är såklart ett delmål på vägen, som vi kan bocka av. Man blir väldigt stolt och hedrad över att få representera sitt land. Man får en god känsla och ett bevis på att man gör det bra och tränar på rätt saker. En liten bekräftelse att man är på rätt väg.

Inför Världsmästerskapet har Sverige genrepat med förluster mot Danmark och Norge samt en vinst mot Polen. Även om Gustaf Banke menar att det spelmässigt såg betydligt bättre ut mot Polen menar han att det finns en klar utvecklingspotential i laget. IFK Kristianstad-målvakten lyfter även fram det sparkapital man har, då högerniorna Gzim Salihi (IK Sävehof) och Jack Thurin (IFK Skövde) saknats i genrepet.

När 24Kristianstad är i kontakt med Gustaf Banke har Sverige ännu inte hunnit sätta upp en målsättning. Målvakten själv har dock minimimålet klart för sig – avancemang från gruppspelet och en seger mot ett av lagen som går vidare från gruppen.

– Vi får sätta upp delmål. Turneringen är lång, den är över två veckor lång. Men förhoppningsvis får vi spela nio matcher och går till final. Man vill ju gå så långt som möjligt. Men vi får börja med gruppen. Jag tycker att vi har förutsättningar att gå till slutspel och tycker vi bör få med oss poäng från nån som går vidare, säger Gustaf Banke och förtydligar:

– Jag tycker vi bör ta sex poäng och gå vidare från gruppen. Tre vinster, då är jag nöjd. Det är möjligt att vi kollektivt har ett annat mål, det har vi inte satt. Men jag tycker vi ska gå vidare från gruppen och slå ett av lagen som går vidare.

Förutom Norge ställs Sverige mot Egypten, Danmark, Frankrike och Bahrain i gruppspelet.

Namn: Gustaf Banke Ålder: 18 Bor: Åhus Familj: Pappa, mamma, lillasyster och tre äldre halvsyskon. Gör: Börjar till hösten sitt tredje år på Naturvetenskapliga programmet på Österänggymnasiet. Klubbar: Åhus Handboll (moderklubb) och IFK Kristianstad. Gjorde flytten till IFK Kristianstad i samband med att han började gymnasiet. Position: Målvakt Aktuell: En del av den svenska truppen i U19-VM.

Relaterade artiklar