Laddar

IFK-spelaren uttagen till U20-EM

Talangen är uttagen till sommarens EM-slutspel.

delningar

När Sverige i sommar beger sig till Slovenien för att spela U20-EM gör de det med en IFK Kristianstad-spelare i truppen. Målvakten Gustaf Banke, 19, är nämligen uttagen i 16-mannatruppen.

– Det är såklart fantastiskt. Det är det här man hela tiden drömmer om. Verkligen inspirerande. Väldigt roligt och jag ser framemot det väldigt mycket, säger Gustaf Banke, när 24Kristianstad når honom på skolresan i Berlin.

Var det förväntat eller vad tycker du? – Alltså… väntat och väntat. Men det kändes bra när jag var nere och gjorde träningar, sen var jag ju med förra året. Jag kände att det får bära eller brista när jag gick därifrån. Jag tyckte jag gjorde bra ifrån mig och sen är det upp till förbundskaptenen att tycka till om jag är tillräckligt bra för att komma med. Nu gjorde han det och det är väldigt roligt.

Ni är tre målvakter i truppen. Vad tycker du om målvaktskonkurrensen? – Den är såklart stentuff. Måns (Landgren) har mycket rutin från Elitserien/Handbollsligan och Erik Hvenfeldt har varit väldigt bra när han fått spela i division 1. Det är stentufft. Men det är nånting som sporrar en att kriga för att prestera ännu bättre. Jag är helt övertygad om att det är någonting som kommer gynna oss i EM i sommar.

Om du blickar mot EM, hur tycker du era chanser ser ut? – Det är en tuff grupp med Tyskland, Island och Rumänien. Inget lätt motstånd. Island mötte vi ju i åttondelsfinal i VM förra året och drog det längsta strået efter en fantastiskt fin första. Tyskland har jag aldrig mött, men de har spelat flera jämna matcher med Island. De är jämbördiga, eller så är Tyskland någon nivå vassare. Rumänien har jag ingen koll på. Vi siktar på att gå vidare, som vanligt, men vet att det kommer bli tufft.

Innan EM-slutspelet den 17-30 juli väntar ett landslagsläger i Märsta och SOC i Danmark för truppen.

– Dagarna under månadsskiftet maj-juni är rena lägerdagar ihop med ligalandslaget, sedan har vi en förberedande turnering i Danmark på det. Därför kändes det bra att gå ut med truppen tidigt. Dessutom har vi ett gäng duktiga spelare som reserver som vi kan plocka in vid skador, sjukdomar eller liknande, det känns väldigt bra, säger förbundskapten Jerry Hallbäck till förbundets hemsida.

För den Åhus-fostrade Banke, som i höstas debuterade i såväl Handbollsligan som Champions League, blir det tredje mästerskapet. Sommaren 2016 spelade han U18-EM och förra sommaren var han medU19-VM.

Förutom Gustaf Banke är även Ludvig Jurmala Åström, 18, som i sommar lämnar Tyresö för IFK Kristianstad, uttagen i EM-truppen.

Sveriges trupp till U20-EM: Målvakter: Måns Landgren (Ystads IF), Gustaf Banke (IFK Kristianstad) och Erik Hvenfeldt (IK Sävehof). Högersex: Markus Thorbjörn (Redbergslids IK) och Samuel Lindberg (Alingsås HK). Mittsex: Ludvig Jurmala Åström (Tyresö Handboll) och Eric Westergren-Malmberg (IK Sävehof). Vänstersex: Axel Morand (Lugi HF) och Andreas Windahl (Ricoh HK). Högernio: Jack Thurin (IFK Skövde) och Gzim Salihi (IK Sävehof). Nio meter: Tobias Sandberg (Alingsås HK), Oskar Sunnefeldt (IK Sävehof), Jonathan Svensson (Ystads IF), Karl Wallinius (Lugi HF) och Simon Örtelind (Redbergslids IK).

Reserver på hemmaplan: Albin Rosén (IFK Skövde), Gustaf Wedberg (IK Sävehof), Markus Ekman (Eskilstuna Guif), Viktor Hedin (Ystads IF), Gustav Davidsson (IK Sävehof), Adam Norman (Hammarby) och Erik Borgenhäll (Hammarby).

 

Relaterade artiklar