Laddar

IFK-målvakten: ”Vi ska vara nöjda”

IFK Kristianstad-talangen om framgångarna i U19-VM.

delningar

Den gångna helgen avslutades U19-VM i Georgien. Till slut blev det Frankrike som åkte hem med guldmedaljerna, efter finalseger mot Spanien, medan Sverige slutade på en lyckosam femteplats.

– Det var väldigt roligt faktiskt. Vi fick en trevande start, då vi blev fyra i gruppen och gick vidare som sista lag. Vi hade såklart velat plocka någon poäng till för att slippa en gruppetta. Men det slutade ganska bra ändå, säger IFK Kristianstad-målvakten Gustaf Banke.

Det svenska landslaget, som åkt till VM med målsättningen att ta sig vidare från gruppen, skrällde nämligen ordentligt i åttondelsfinalen. Ett Island, som på vägen till åttondelen bland annat besegrat förhandsfavoriten Tyskland, slogs nämligen tillbaka med 31-26.

– Väldigt roligt. Det var en kollektiv bragd skulle jag nog vilja säga. Sen åkte vi ut efter förlängning mot Kroatien i kvartsfinalen. Det är ju alltid lite surt, men när vi summerade allting kände vi att vi gjort en ganska bra turnering. Vi slutade på femteplats av 24 deltagande lag och det är vi nöjda med, förklarar målvaktstalangen från Åhus som medger att det trots allt hade varit kul med spel om medaljerna.

För Gustaf Banke själv var turneringen även den framgångsrik, då han fick betydligt fler chanser än vad han förväntat sig inför mästerskapet.

– Jag tycker absolut det gick bättre än förväntat. Jag fick mer speltid än förväntat framförallt. Fick både starta i en av de viktigaste matcherna i gruppen, mot Norge, och mot förhandsfavoriten Frankrike samt i åttondelsfinalen mot Island. Det var tre viktiga matcher som jag fick förtroende i. Det känns som ett positivt besked.

I det svenska VM-laget ingick totalt fyra spelare med IFK Kristianstad-kopplingar. Förutom Gustaf Banke fanns även lagkamraten Anton Persson, den nyblivne Lugi-spelaren Carl Möllerström och sommarnyförvärvet Ludvig Jurmala-Åström med i truppen.

Sveriges matcher i U19-VM: Gruppspel 8 augusti: Norge, 23–20 10 augusti: Egypten, 24–26 11 augusti: Danmark, 26-29 13 augusti: Frankrike, 21–29 14 augusti: Bahrain, 28–20

Åttondelsfinal 16 augusti: Island, 31–26

Kvartsfinal 17 augusti: Kroatien 25–27

Placeringsmatcher 19 augusti: Japan 34–28 20 augusti: Ryssland 26–25

Relaterade artiklar