Laddar

Idol-profilens överklagan avslogs

Det blir ingen ny gymnasieskola i Kristianstad. Förvaltningsrätten har nämligen avslagit en överklagan om att starta upp Academy of Retail and Business, med Idol-profilen Andreas Carlsson i spetsen.

delningar

Andreas Carlsson, tidigare Idol-domare, är en av personerna som stått bakom idén om friskolan Academy of Retail and Business. Tanken från gruppens sida var att starta upp den fristående gymnasieskolan i Kristianstad, och där erbjuda ett nationellt ekonomiprogram med ekonomiinriktning.

I höstas beslutade dock Skolinspektionen att avslå ansökan om att starta upp Academy of Retail and Business. Det med anledning av att det tunna elevutbudet skulle medföra långsiktiga negativa konsekvenser på såväl elever som kommunala skolor i Kristianstad och kringliggande kommuner.

Beslutet överklagades fort av Academy of Retail and Business, då man menar att skolans unika profil inte konkurrerar med befintliga ekonomiprogram och att man istället skulle locka många elever från andra kommuner.

Förvaltningsrätten i Stockholm har dock valt att gå på Skolinspektionens linje och avslå den överklagan som inkommit, då man menar att Skolinspektionen haft grund för sitt beslut. De menar nämligen att antalet gymnasieplatser i Kristianstad och närliggande kommuner överstiger elevutbudet. Att då starta upp ytterligare en ekonomiutbildning skulle medföra att befintliga gymnasieskolor skulle tvingas till förändringar som medför negativa konsekvenser för såväl elever som befintliga skolor.

Sedan tidigare driver Andreas Carlsson Academy of Music and Business i Tingsryd, vilken startade upp 2013.

Relaterade artiklar