Laddar

I morgon firas munhälsodagen

I morgon firas munhälsans dag. I Kristianstad ställer en tandläkarklinik ut för att informera Kristianstadsborna.

delningar

Kanelbullens dag, fettisdagen och våffeldagen har nog de flesta hört talas om. Men i morgon firas en dag som kan ses som en motvikt till alla dessa. Den 9 september varje år uppmärksammas nämligen Munhälsans dag.

Syftet är visa att munhälsans betydelse för den allmänna hälsan och hela tandvårdens engagemang för folkhälsa. Därför genomförs det kampanjer på gator och torg i hela landet.

I Kristianstad kommer tandläkarkliniken Oral Care att ställa ut med personal på lilla torg. Tandklinikchefen Muntadher Dakhil samt tandhygieniststuderande Mikaela Norling kommer då att vara på plats för att prata tandvård.

– Vårt mål är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Därför ser vi det som en möjlighet för oss att få delta i den stora dagen och bidra med vår kompentens och redskap för en god munhälsa, säger Muntadher Dakhil.

Inför Munhälsodagen ger tandläkarförbundet också flera råd. Det viktigaste är att ha en rutin för hur man sköter sina tänder.

– Håll koll på tänder och tandkött, borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dygn, gör rent mellan tänderna och besök tandvården regelbundet. Det är det viktigaste. Det som är bra för tänder och mun är också bra för resten av kroppen, säger Hans Göransson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Relaterade artiklar