Laddar

Hyperviktig gruppspelsmatch för IFK

Vinnaren kan koppla grepp om åttondelsplatsen. ”Om vi vill ha den sista slutspelsplatsen är det de här matcherna vi måste vinna”, säger Helge Freiman.

delningar

När IFK Kristianstad nu åter går in i Champions League gör de det med stor sannolikhet med lite extra energi, efter den dramatiska derbysegern mot HK Malmö.

– Det är klart att såhär i efterhand var det två otroligt sköna poäng. Där i slutet, det var hell and heaven där.  Det var några tuffa sekunder där innan ”Ollie” satte in den, säger Helge Freiman dagen efter derbysegern.

Hur viktigt var det för självförtroendet med en seger? – Det är klart att såna där mål händer väldigt sällan. Så det är klart att det ger en boost. Framförallt att vi är oslagbara på x antal matcher. Det är ju otroligt skönt. Sen grämer man sig väl över det som hände innan. Men det kan man inte tänkta för mycket på. Det är match redan i morgon (läs i dag) och då är det nya tag. Men det stärker oss som lag, absolut.

Någon längre tid att njuta av segern från Skånederbyt fick dock inte IFK Kristianstad-spelarna. I eftermiddag, mindre än två dygn senare, väntar som bekant ett hemmamöte med Wisla Plock. Det täta matchandet är dock inget som Helge Freiman har någonting emot.

– Det är klart att det tar på krafterna, men samtidigt har vi en bred trupp och väldigt många bra spelare. Det är ännu en hemmamatch som kommer och då ska vi inte känna efter så jävla mycket. Vi får betalt för att göra det och vet vad vi ger oss in på när vi börjar säsongen. Jag tycker mest det är kul men det är klart att det tar på krafterna. Men det ska det göra också, det är därför vi tränar väldigt hårt.

Att matchen mot Wisla Plock är viktig är snarast en underdrift. De bägge lagen parkerar som sjua respektive åtta i gruppen, med en varsin poäng. På den sjätte och sista slutspelsplatsen befinner sig för närvarande HC Zagreb med två poäng.

För att koppla greppet om den sista slutspelsplatsen är alltså IFK Kristianstad i behov av en seger under lördagen. Enligt Helge Freiman är det också ett motstånd som kan komma att passa IFK Kristianstad väl.

– Vi kollade dem på video i dag (läs i går) och har sett lite innan. Det är ett väldigt fysiskt lag, med stora spelare på nästan alla positioner. Skyttestarka. Vår fördel är väl att de är väldigt stora. Bara vi kan få igång fötterna, målvakts- och försvarsspelet samt kontringarna. Kollar man truppen är det nog det lag i gruppen som passar oss bäst. Sen är det klart att de är otroligt skickliga. Men jag tror att om vi får till målvakt och försvar så kan vi absolut komma härifrån med en vinst.

Man behöver ju inte sticka under stol med att det är en viktig match. Men exakt hur viktigt är det att ta två poäng? – Det är klart det är otroligt viktigt. Vi har en poäng så här långt, även om det klart att vi mött väldigt bra lag så här långt. Men om vi vill ha den sista slutspelsplatsen är det de här matcherna vi måste vinna. Gör vi inte det är det inte klart, men det blir en längre väg att gå. Så det är lika bra att börja med vinst i morgon, för annars blir vägen väldigt lång att vandra.

Relaterade artiklar