I samarbete med annonsör

Hur mycket kostar det egentligen att ha barn?

Visst är det underbart att få se våra barn växa upp och bli till självständiga individer som sprider glädje (och även en del gråa hårstrån) i våran liv? Bortsett från all kärlek de för med sig förgyller de våra dagar med glädje, bus och spontanitet. Ibland kan det dock vara tufft att vara förälder; men det tillhör ju, eller hur? Man vet att det är dyrt att uppfostra barn och ju fler barn man har desto dyrare men frågan är hur mycket det faktiskt kostar från att de kommer till världen tills att de fyllt 18 år? Man räknar ofta upp till 18 år eftersom barnen antingen flyttar hemifrån vid den åldern eller skaffar ett eget jobb.

delningar

Mer än barnvagn och babykläder

Varje år föds omkring 100 000 barn i Sverige; en siffra som ständigt ökar. För många svenskar är det en självklarhet att skaffa barn och det känns som en naturlig väg i livet. Redan innan första barnet föds börjar man planera barnrummet, köpa barnkläder, barnsäkra lägenheten, skaffa barnvagn mm. När sedan andra barnet föds, om det blir ett andra barn, är man i full gång igen med förberedelserna. Då sker oftast ännu fler förändringar. Kanske har man inte plats hemma och behöver ett större hem? Eller så vill man ha en större bil för att få plats med mer saker till resor och utflykter.

 

Aktiviteter = Kostnader

Vi vill att våra barn ska få det bästa utav livet, inte sant? Det innebär att vi ser till att ge dem kärlek och trygghet, men det betyder även att vi ser till att uppmuntra deras intressen och det är vårt jobb att se till att de utvecklas på rätt sätt. När ditt barn då kommer till dig och berättar att hen vill börja på fotboll eller dans är det klart att du vill ge ditt barn den möjligheten. Du anmäler ditt barn till kursen, köper kläder (som hen växer ur ganska snabbt och du måste köpa nya) och du gör det som behövs helt enkelt. Ännu en gång kommer kostnader in i bilden och ju fler barn desto mer pengar går det åt.

 

Nödsituationer uppstår

Man räknar att det kostar ca 1.5 miljoner att uppfostra ett barn. Har du sedan flera barn är det inte svårt att räkna ut vad den summan landar på. Hur får man råd med allt? Även om man har en stabil ekonomi så finns det en risk att man underskattat sina utgifter; plötsligt står man där när fotbollsavgiften ska betalas och en kupp ska spelas och du inser att pengarna inte räcker till. Så planera noga och se till att ha en buffert för en sådan situation. Skulle det ändå krisa finns t ex möjligheten att ta ett tillfälligt SMS-lån och ibland kan det vara en bra plan b. Lånet behöver inte vara jättestort eller ens vara den första utvägen, men känner man att det är nödvändigt finns det företag som erbjuder lån där du kan låna så lite som 500 kr. Se bara till att betala lånet i tid och du har löst en jobbig situation tack vare en tillfällig lösning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.