Laddar

Hunduppfödare granskad – döms av tingsrätten

En kvinna i Hässleholm födde upp flera kullar med valpar, men bokförde inte verksamheten. Nu döms hon av tingrätten till samhällstjänst och villkorlig dom.

delningar

För cirka sex år sedan sökte kvinnan, hemmahörande i Hässleholm, tillstånd om att föda upp och sälja hundar. Minst tre kullar per år skulle det bli och verksamheten skulle ske yrkesmässigt enligt en blankett till länsstyrelsen. Främst är det hundar av rasen Chihuahua som har fötts upp.

För att kontrollera att allt går rätt till väga beslutade sig länsstyrelsen för att granska verksamheten. De sökte efter annonser på Blocket. Där har de hittat hundar som sålts både under kvinnans riktiga namn och under ett fingerat namn.

De har också kontrollerat hennes bankkonton och sett att där kommit in totalt 900 000 kronor som inte kunnat spåras till kvinnans vanliga månadsinkomst från Försäkringskassan. Hon har lämnat över platspåse med kvitton som ingått i granskningen.

Kvinnan anser dock inte att uppfödningen har varit något företagsverksamhet som kräver bokföring. Hon uppger i förhör att det är en hobby som inte gett någon vinst och som hon inte har kunnat försörja sig på. Tingsrätten gör dock en annan bedömning och dömer nu kvinnan till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Relaterade artiklar