Laddar

Hundratals hepatit-smittade efterlyses i Skåne

Foto: Fredrik Larsson, Mostphotos - Foto: Mostphotos

Råds att ta hjälp av ny behandling.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Region Skåne hoppas nu komma i kontakt med skåningar som lever med hepatit C. Totalt skickade man i höstas ut 800 brev till personer som drabbats av sjukdomen för att informera om vikten av att följa upp behandlingen.

Många av de som drabbats av sjukdomen lever idag utan symptom och lägger kanske inte så stor vikt vid den. Men läkarna menar att det finns en risk för att levern tar skada och i samband med att behandlingen blivit billigare och mer lättillgänglig råder man nu de drabbade att genomgå den.

– Hepatit C ger ofta inga symptom. De som fått viruset för länge sedan och lever friska liv kan till och med ha glömt bort det. Levern som är ett livsviktigt organ, kan ändå ta skada och därför har man allt att vinna på att genomgå behandlingen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Fakta Hepatit C:

Hepatit C smittar genom blodkontakt. Förr kunde smittan spridas genom blodtransfusioner, men sedan 1992 testas alla blodgivare för hepatit C och den smittvägen har upphört.

Har man fått blodtransfusion före 1992 rekommenderas man att testa sig för hepatit C.

Idag sker smittspridning av hepatit C framför allt mellan personer som injicerar droger och som delar injektionsverktyg.

Hepatit C kan läka ut av sig själv men vanligtvis krävs behandling för att bli av med viruset.

Normalt sett pågår behandlingen i 12 veckor och över 95 procent av de som genomför den blir botade.

Källa: Region Skåne

Relaterade artiklar