Laddar

Hon berättar om åren som sexslav

I morgon gästar Sara Persson, från Kristianstad, SVT. Hon kommer då berätta om sina år som sexslav. ”Det är för att nå ut till de här andra tjejerna som är drabbade”, säger hon.

delningar

Som 17-åring lurades Sara Persson, 31, in i trafficking utav sin bästa kompis. I två och ett halvt års liv levde hon som sexslav och utsattes för våldtäkter. I höstas valde Sara Persson till slut att berätta sin historia, under pseudonymen ”Linda”.

Nu väljer Kristianstadsbon att ta nästa kliv, genom att gästa SVT:s Gomorron Sverige och berätta om det hela under sin riktiga identitet.

– De fick in ett tips från min kompis och lyssnade på radion som jag varit med i tidigare. Så de ville ha med mig redan i morgon, så jag ska flyga upp till Stockholm i kväll, säger Sara Persson som först röjde sin sanna identitet för en och en halv vecka sedan, i en intervju med Nyheter24.

Varför väljer du att medverka i Gomorron Sverige? – Det är för att nå ut till de här andra tjejerna som är drabbade. Jag har fått många mejl av tjejer som är drabbade av liknande historier. Känner att det kanske inger lite hopp och att det kan gå bra trots allt, som det gjort för mig. Så det är väl det som jag känner är det jag vill nå ut med.

Efter att ha tagit sig ut ur livet som sexslav träffade Sara Persson mannen i sitt liv och bildade familj. För två år sedan kom dock bakslaget. En radiodokumentär om trafficking utlöste en psykos och paranoia följde, innan Sara kom i kontakt med psykiatrin och sedermera åter kunde friskförklaras.

I sommar kommer Sara Persson att släppa en bok, och hon vet ännu inte hur mycket av hennes historia som kommer att vara med i morgondagens program av Gomorron Sverige.

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Han ringde i dag och vi gick igenom lite frågor. Då pratade vi i i 40 minuter och inslaget ska ju bara vara på 10 minuter. Så jag vet inte riktigt hur de ska ställa frågorna, ska jag vara helt ärligt och säga, det vet jag faktiskt inte, säger Sara och fortsätter:

– Jag antar att jag kommer få berätta min historia och lite kortfattat om vad som har hänt. Sen kommer vi nog fokusera lite på ämnet. När vi pratades vid var det mycket frågor om vad det var för kunder och sånt.

Att hon nu valt att skippa pseudonymen ”Linda” och istället gå ut med sin sanna identitet har ett huvudskäl. Nämligen säkerheten.

– Jag kände väl dels att jag kände mig säkrare efter att jag varit med i radion och i Kristianstadsbladet. Jag kände mig inte lika rädd längre, säger Sara och fortsätter:

– Jag känner att ju mer offentlig jag blir, så kan de inte komma åt mig. Skulle de göra något nu skulle det ju vara dumt av dem helt enkelt, då skulle folk begripa att det är de. Det är som polisen sa i radion med, det är tomma hot som de kommer med. De brukar inte verkställa hoten, som de kommer med. Det tog jag lite fasta på, när polisen sa så i radion. Har de inte gjort något på alla dessa år så är ju risken väldigt liten att de skulle göra det nu också, så jag har helt enkelt ändrat uppfattning om man säger som så.

Gomorron Sverige sänds mellan 06.25-09.30 i morgon. Den preliminära tiden för Saras medverkan är 06.50.

Relaterade artiklar