Laddar

Hon är nominerad till ”Svenska Hjältar”

Sara Persson från Kristianstad är nominerad till Aftonbladets pris.

delningar

Sedan 2007 utser Aftonbladet varje år åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan. En av de som nu blivit nominerad inom kategorin Årets kämpe för flickor är Sara Persson, 32, från Kristianstad – som hölls som sexslav i tonåren och tvingades till prostitution.

– Det är inte aktuellt förrän nästa år, då de redan är färdiga med vinnarna för detta året. Så det är nästa år i så fall. Då får man se om man blir utsedd till vinnare. Men det känns bra, säger Sara Persson när 24Kristianstad når henne.

Hur kommer det sig att du blev nominerad? – De hade faktiskt letat upp mig på nätet och tyckt att min historia var viktig och dela, så de kontaktade mig. Det var ingen som tipsade utan de själva som letade upp mig faktiskt.

För närvarande arbetar Sara Persson även med en bok om sina upplevelser, där hon i tonåren lurades in i trafficking av sin bästa vän och levde som sexslav i två och ett halvt år. Efter att ha öppnat upp sig om sin historia förra hösten har Sara under året delgett berättelsen i flera medier och kanaler.

– Det har varit givande tycker jag. Samtidigt, varenda gång jag medverkat i media blir jag lite ledsen. För det är alltid tjejer som hör av sig, både äldre och yngre, som blivit utsatta för liknande situationer.

– Det är tragiskt att det pågår i så stor utsträckning. Men jag har hänvisat vidare till både polis och organisationer som arbetar med med trafficking och så. Där kan inte riktigt jag som privatperson hjälpa, utan då behöver de professionell hjälp.

Genom att berätta om sina egna upplevelser hjälper Sara Persson inte bara andra, utan även sig själv.

– Det är en befrielse på nåt vis, att få berätta det. Varje gång man gör det bearbetar man det. Men jag känner mig absolut hedrad och glad över att folk hör av sig, att de har funnit nån som kan hjälpa och stötta dem.

Aftonbladet uppger att utmärkelserna till årets hjältar går till ”vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet”. Årets Svenska Hjältar-gala arrangeras den 11 december.