Laddar

Hockeyskolan för tjejer blev en succé

Kristianstad IK har startat en skridsko- och hockeyskola för tjejer. Redan under första passet kom ett stort antal deltagare.

delningar

Kristianstad IK har dragit igång en ny skridsko- och hockeyskola för tjejer. I lördags hölls det första passet där deltagarna får hjälp av damspelaren Zelma Back. Intresset visade sig vara stort med hela 25 personer som kom till första träffen.

– Man får betrakta det som en succé. Jag känner att vi är på framgång när det gäller hockey för tjejer. Med det här får vi upp intresset för hockey, det märker man även på våra hemmamatcher där det är mer jämställt i publiken. Detta är ett sätt att bredda vår verksamhet, säger Christian Falk, ordförande i Kristianstad IK.

Ytterligare två pass kommer det bli under våren, den 10:e samt 24:e mars. Klubben vänder sig till alla flickor och tjejer i åldern 4-20 år oavsett erfarenhet av att stå på isen.

– De får lära sig skridskoåkning och därefter kan de lära sig att bli en bra hockeyspelare. Man får låna utrustning, som annars kan vara dyr att själv köpa, säger Christian Falk.

Vad är fördelen med att ha den här typ av skola? – Här får de hjälp av professionella tränare och deltagarna kan känna sig tryggare när det bara är tjejer med i hallen.

Hockey är annars en starkt mansdominerad sport. Enligt Svenska Hockeyförbundet fanns det förra året 5 500 licensierade flick- och damspelare. Det kan jämföras med 56 000 pojk- och herrspelare.

Det har dock skett en kraftig ökning under de senaste fyra åren, då antalet flick- och damspelare ökat med 80 procent.

– I den här sporten är det mycket killar som spelar. Hockeyn på damsidan har kommit i senare än för fotboll och handboll. Det är också sällan den syns på tv. Det kan bli bättre, säger Christian Falk.

Relaterade artiklar