Laddar

Historiske äventyraren vann specialpriset: ”Var lite mållös”

Daniel Åkerman, boende i Tosteberga, blev i maj historisk. Som första skåning någonsin besteg han nämligen Mount Everest. På Nordöstra Skånes Idrottsgala belönades han med juryns specialpris.

delningar

När Nordöstra Skånes Idrottsgala under lördagsnatten kommit fram till sitt sista pris var det Daniel Åkerman som fick mottaga det. Äventyraren fick nämligen ta emot juryns specialpris, sedan ett 2016 där han skrivit historia genom att bli första skåning att nå toppen på Mount Everest.

– Det känns ju fantastiskt att vara omringad av så många idrottare och elitidrottare, och få ett sånt här pris. För det här är någonting jag hållt på med i sju-åtta år totalt och det är folk här inne som har tränat sin sport i många, många år. I hela sina liv. Att få pris för det jag gjort, bland alla de här människorna, betyder mycket, säger Daniel Åkerman strax efter att han mottagit priset.

Överraskande alltså? – Väldigt överraskande, ja. Jag var lite mållös. Jag hade hört talas lite om det, men jag trodde inte det fanns på kartan.

För Daniel Åkerman tog klättringskarriären fart när lillebrodern Sebastian (förre detta division 1-spelare i Kristianstads FF) kom med förslaget att bestiga Kebnekaise. Trots en dålig form och rädsla för att misslyckas lät sig Daniel Åkerman till slut övertalas. Med målsättningen att uppfylla sin bortgångne morfars dröm började så klättringsresan.

– Brorsan fick med mig så småningom och vi kom nästan hela vägen till toppen men hamnade i en snöstorm och fick gå ner. Och det kan man ju se som ett misslyckande, men för mig var det en seger. För jag visste att jag var stark nog att ta mig till toppen och jag hade växt som person. För jag hade vågat ta steget utanför min trygghetszon och jag hade växt och ville ha mer

Fler berg bestegs och till slut satte Daniel Åkerman upp målet. Världens högsta berg, Mount Everest, skulle bestigas.

– I början var det bara en dröm: ”Det hade varit roligt att klättra Everst en dag”. Det fanns ingen plan och det var inte förrän jag satte mig ner och började skissa på en plan, hur jag skulle ta mig dit steg för steg, som det började bli verklighet.

I maj 2016 besannades så till slut drömmen, när Daniel Åkerman besteg Mount Everst. För mannen, som bor i Tosteberga, var det dock inte bara ett personligt mål som uppnåddes. Han skrev, som ovan nämnt, även historia. Han blev nämligen den förste skåningen att nå hela vägen upp till bergets topp.

– Det var givetvis inte det som drev mig till att klättra Everst. Det som drev mig att klättra Everest var att för mig personligen är det, det största jag skulle kunna göra som person. Det som för fem år sedan hade varit omöjligt för mig. Och jag ville visa för mig själv att även det omöjliga går. Så det var det som var det viktiga för mig. Men det är klart när man sitter och planerar Everst så tittar man på hur många som varit uppe, hur många skåningar har varit uppe?

Hur firar du det här nu? – Med familjen. Min gäst i kväll är min lillebror. Och pappa, styvmamma och grannar, avslutar Daniel Åkerman.