Laddar

Henningsson om succésäsongen: ”Hade inga förväntningar”

Den första säsongen i IFK Kristianstad blev en succé för Philip Henningsson. Den framgångsrika säsongen kröntes med SM-guld och landslagsdebut. ”Jag hade väl inga förväntningar när det gällde speltid och så här”, säger Henningsson när 24Kristianstad möter upp honom.

delningar

Redan inför säsongen 2015/2016 presenterades Philip Henningsson, 22, som en IFK Kristianstad-spelare. Efter en säsong på lån var det dock först under den gångna säsongen som han tog en plats i Kristianstad – och genast gjorde succé.

– Jag får säga att det gått jättebra. Jag hade väl inga större förväntningar på hur det skulle bli denna säsongen. Jag tänkte väl bara att jag skulle göra det jag är bra på. Sen visste jag att det är bra konkurrens i Kristianstad, det är Sveriges bästa lag, och jag visste att de hade värvat spelare på min position och där fanns duktiga spelare sen innan också, säger Philip Henningsson, när 24Kristianstad möter upp honom, och fortsätter:

– Så jag hade väl inga förväntningar när det gällde speltid och så här. Jag kände väl bara att när jag får chansen ska jag göra det bästa av situationen.

Trots att Philip Henningsson nyligen avslutade debutsäsongen i IFK Kristianstad har han som bekant tillhört klubben i mer än två år. Den första säsongen tillbringade han nämligen på lån i IFK Ystad, vilka Kristianstad värvade den talangfulle vänsternian ifrån.

 

Philip Henningsson skrev på för Kristianstad 2015. Foto: Robert Rosén.

– Jag är extremt nöjd med det. Det kunde väl knappt blivit bättre. Det blev väl som vi tänkte då. Ta ett år med att träna mycket här och spela i Ystad. Sen förhoppningsvis komma in här och va med. Det har blivit extremt bra tycker jag.

Efter ett femte och sista år i IFK Ystad sågs Philip Henningsson för ett år sedan till slut mogen att ta klivet över till IFK Kristianstad. Att speltiden skulle bli begränsad den första säsongen var de flesta överens om. Ett gäng skador och tillfälligheter senare stod dock helt plötsligt Philip Henningsson där, med en succéartad säsong och gott om speltid bakom sig.

– Det blev ju att där inte fanns så många vänsternior kvar. Så speltiden där kände jag att jag kunde få. Sen gick det ju bra och sen har det fortsatt med mycket speltid. Det har vatt både och, förvånande, jag har ju haft tuffa matcher där det inte gått så bra men jag ändå fått mycket förtroende.

 

Vänsternian huserar sedan ett år tillbaka i Kristianstad Arena. Foto: Robert Rosén.

Den fina säsongen för Philip Henningssons del avslutades också på bästa möjliga vis, då man bräckte Alingsås HK i SM-finalen och den 22-årige Henningsson likt flera lagkamrater fick fira sitt första SM-guld.

– Det var häftigt. Jag har ju vatt och sett de senaste finalerna. Då har de ju kliat i fingrarna, när man suttit och kollat på de matcherna. Det är extremt häftiga matcher, finalerna. Att få spela där, och vinna också, det var verkligen en upplevelse, säger Henningsson och fortsätter kort senare.

– De här minuterna innan slutsignalen är egentligen de bästa. När det är tre minuter kvar och vi leder med sex mål, man känner att ”ja, det kommer lösa sig”. Det är väl egentligen den bästa känslan man kan ha.

Efter SM-guldet kom ännu en milstolpe i Henningssons karriär. Den 9 juni fick vänsternian nämligen göra sin landslagsdebut mot Norge, sedan han tidigare enbart medverkat i det nyuppstartade ligaligandslaget.

– Det hade jag inte ens en tanke på innan säsongen, att jag skulle vara med där. På försäsongen hade man som mål att vara med och spela här och göra det bra i Handbollsligan. Men landslaget hade jag inte ens tänkt på nånting faktiskt. Det kom verkligen som en bonus.

 

Slutdelen av intervjun avbryts av selfies och autografskrivande. Foto: Robert Rosén.

Hur var det när du fick kallelsen? – Det var extremt kul. Landslaget kollar man ju alltid på och det är nånstans det största man kan vara med i, även om inte alla var med på den samlingen jag var med på. Men det är ändå a-landslaget, så det är häftigt att vara med där.

Efter den lyckosamma debutsäsongen i IFK Kristianstad, och en dryg månad där han helt kopplat bort handbollen, ser Philip Henningsson nu ljust på säsongen som komma skall.

– Men jag ser framemot säsongen extremt mycket. Jag tror det kan bli riktigt bra. Om man jämför med var vi började förra säsongen. När vi kom tillbaka från semestern och var åtta nya spelare som aldrig träffat varann innan, vi hade bara Mario (Lipovac) som linjespelare och Ola (Lindgren) var iväg på OS hela sommaren och Jerry (Tollbring) och Albin (Lagergren) också. Så om man jämfört med var vi kommer starta nånstans känns det som att vi är betydligt längre fram. Så det ska bli kul att börja igen.

Namn: Philip Henningsson. Ålder: 22. Bor: Kristianstad. Familj: Mamma, pappa, syster. Gör: Handbollsproffs i IFK Kristianstad. Klubbar: IK Lågan (moderklubb), IFK Ystad och IFK Kristianstad. Position: Vänsternia. Aktuell: Veckans Idrottsprofil.

Relaterade artiklar