Laddar

Hennes Facebook-grupp nådde 100 000 medlemmar

Facebook-gruppen Honey & the bees har blivit en jättesuccé. Nu har en ny milstolpe nåtts – när gruppen nått över 100 000 medlemmar. – Det känns väldigt stort, säger grundaren Lina Taha.

delningar

Det var i slutet av oktober 2015 som Lina Taha, 25, från Kristianstad startade upp Facebook-gruppen Honey & the bees. Hon kände att ett modernt forum för kvinnor saknades.

– Jag tror att samhället är i behov av ett sådant här forum, annars hade inte så många anslutit sig på så kort tid. Uppenbarligen fanns ett behov, det fanns inget forum för äldre tjejer. Jag tror även att ett forum för äldre killar hade varit lika populärt, men ingen har tagit initiativ och satsat. Vi behöver forum för oss själva, båda könen om man säger som så, förklarar Lina Taha.

Nyckeln till Honey & the bees framgång menar hon är aktiviteten i gruppen.

– Det fanns tjejgrupper innan men inte lika aktiva. Därför har många valt att ansluta sig. Många är med i andra tjejgrupper också, men de är mest aktiva i vår som är en väldigt aktiv grupp. Man kan få svar på allt. Det är därför många vill vara del av detta, säger Lina Taha och berättar att med allt det positiva har även en del negativitet, såsom hot som polisanmälts, kommit.

Forumet har ett brett spektrum utav samtalsämnen. Skönhetstips beblandas med diskussioner om kriminalitet, hedersvåld och moraliska dilemman. I september startade man även upp en podcast, där man lyfter fram specifika inlägg från gruppen.

– Grejen med vår podd är att det är vissa grejer vi vill lyfta vidare till samhället. Då kan du som inte är med i gruppen också lyssna och få uppfattning på hur ungdomar tänker. Jag tror vi har ett behov av det annars hade inte exempelvis serien Skam också blivit så känd. Vi ser ungdomars vardag och många är intresserade av hur ungdomar tänker. Det är svårt att komma åt, då unga är mer tillbakadragna och inte så öppna för lärare, kurator och psykolog som man var för tio år sedan, säger hon och menar att öppenheten i dag istället finns på sociala medier och lyfter även fram vikten av att samhället får ta del av unga tjejers problem.

Sedan gruppen startade har det varit en succé och för två dagar sedan nåddes en ny milstolpe, när den klättrade över 100 000 medlemmar.

– Det blev det för två dagar sedan. Det känns väldigt stort i och med att jag inte trodde det skulle bli så stort. För ett år sedan var vi 15 000 medlemmar och redan då kändes det gigantiskt. Så nu vet jag inte ens om vi får plats.

I nuläget ökar Honey and the bees med 200 medlemmar per dag.

– Verkligen jättekul att det går så bra. En Facebook-grupp har förändrat så mycket i mitt liv, även om man inte kan tro att en Facebook-grupp kan göra det, säger Lina som fått ett stort mediegenomslag tack vare sin grupp.

– Det är saker och ting jag aldrig skulle varit nära utan gruppen. Den har även förändrat mitt liv och inte bara medlemmarnas liv.

Relaterade artiklar