Laddar

HD: Domen står fast mot nazistledaren

NMR under en manifestation. - Foto: Arkiv

Simon Lindberg, bosatt i Hässleholm har dömts för hets mot folkgrupp. Högsta Domstolen har beslutat att inte ta upp fallet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Simon Lindberg, ledare inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) som är skriven på en adress inom Hässleholms kommun, har tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Det var i samband med en demonstration på Mynttorget i Stockholm den 12 november år 2016 som han höjde sin högra arm och ropade "hell seger".

Tingsrätten har konstaterat att hälsningsgesten i det här sammanhanget är "tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och med idéerna om rasöverlägsenhet och rashat och en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska". Det slutade med en villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor.

Nu har fallet överklagats ända upp till Högsta Domstolen. Nyligen har de nekat att ge prövningstillstånd. Därmed kommer domen att stå fast utan några ändringar.

I överklagandet har försvarsadvokaten försökt att förklara beteendet som NMR-ledare fälldes för. De hänvisar till att ordet Hell används både i Sagan om Ringen och i texter av hårdrockgruppen Sabaton. De hävdar också att festen med en knuten näve är ett "vedertaget kraftuttryck" som har använts av flera kända politiker och sportikoner.

Simon Lindberg dömdes även år 2007 efter en attack mot RFSL-lokalen i Kristianstad. Då gällde det medhjälp till olaga hot samt skadegörelse.

Relaterade artiklar