Laddar

Här skapas det en historisk äppelmust

Kiviks musteri har startat ett projekt med att göra en historisk must på Baslgård i Kristianstad. 24kristianstad.se var på plats när den första flaskan kunde levereras.

delningar

Under tre dagar har det pågått en historisk dryckestillverkning på Balsgård, på Statens Lantbruksuniversitets anläggning, nordost om Kristianstad. Tillverkningen har  genomförts av produktchef Carl Levinsson på Kiviks Musteri. Cirka 3 000 flaskor must ska tillverkas av de äppelträd som företagets grundare planterade på 1800-talet. – Det är viktigt att bevara kulturhistorien om företaget, det är vad som ger själ till verksamheten. Sedan måste jag klart också visa att jag kan tillverka must själv, här är det många moment som görs helt manuellt, säger Carl Levinsson som är den femte generationen på Kiviks Musteri.

Processen tog sin början på gården Karakås strax söder om Kivik. Det var där som grundaren Henric Åkesson planterade de första äppelträden år 1888. – Det är min morfars farfar som gjorde planteringen. Fastän de är från 1800-talet bär träden fortfarande frukt. Under hösten har vi plockat dem för hand och lagrat dem i kylrum utan syre för att stoppa mognadsprocessen. Äpplet Belle de Boskoop har mycket syra och sötma, säger Carl Levinsson.

I veckan startades projektet med att göra must av äpplena. Innan de krossas och pressas ska alla äpplen sorteras för hand. I rummet intill står ett flertal stora tankar där vätskan sedimenteras och pastöriseras innan drycken kan tappas på flaska. – Belle de Boskoop är ett fantastiskt äpple till must, det har väldigt bra smakegenskaper i sig själv. Det är inte så många äppelsorter som har det, utan att man måste blanda olika äpplen. Genom att pastörisera behåller man smakaromen och får samtidigt en längre hållbarhet, säger Kimmo Rumpunen, verksamhetsansvarig och forskare på SLU.

Vad krävs det för att få en bra äppelmust? – Man måste hitta rätt äpplen och plocka när de har rätt mognadsgrad. Det gäller att skapa en balans för att få fram en specifik smakkaraktär, det är en hel vetenskap, säger Carl Levinsson.

För att ge musten en extra historiskt touch blir den tappad på glasflaskor med en speciell etikett. Den har inspirerats av de skyltar som Kiviks Musteri hade på 1930-talet då de sålde äpplen i egna butiker. De flaskor som nu tillverkas i Kristianstad ska säljas bland annat vid musteriet i Kivik och på Solnäs Gård utanför Lund.

Relaterade artiklar