Laddar

Här skänker sagofigurerna glädje åt de sjuka barnen

Centralsjukhuset i Kristianstad har fått besök av Elsa från "Frost" och Ariel från "Lilla sjöjungfrun". Prinsessorna ville besöka barnen för att skänka glädje inför julen. Dessutom tog de med sig en gåva.

delningar

Linda Ågren, 27 år från Kristianstad och Lucinda Nanami, 26 år från Ystad ägnar sig åt cosplay och underhåller på allt från barnkalas och företagsevent till galor för välgörenhet. Bland annat har de varit med att samla in pengar till Världens Barn.

På torsdagen gjorde de ett besök på Centralsjukhuset i Kristianstad för att låta de intagna på barn- och ungdomsavdelningen, möta Disneykaraktärerna Ariel och Elsa. Barnen ställde frågor och fick deras autografer. – Vi ville göra något för barnen, de är det viktigaste vi har. När jag var barn hade mina förälder inte råd att ta oss till Disneyland, medan många klasskamrater kom tillbaka och berättade att de varit där och träffat alla Disney-karaktärer. Det är en stor drivkraft att kunna ge samma upplevelse för barnen utan att det blir en klassfråga, säger Lucinda Nanami. –  Vi vill sprida glädje i vardagen för de sjuka barnen. Just nu kan en del av dem inte åka från sjukhuset, då vill vi komma hit med värme och magi till dem. Om de inte kan komma till oss, så kommer vi till dem, säger Linda Ågren.

I cirka två års tid har Lucinda Nanami spelat ”Elsa”. Den välkända karaktären från Frost är ofta omtyckt och många av barnen känner igen henne. Även Ariel är populär, framförallt när hon är i sin sanna form med sjöjungfrufena – då råder det inga tvivel hos barnen om vem hon är. – Att få se barnen le och hoppa upp och ner av glädje är en fantastisk känsla. När vi kommer till barnkalas så blir en del blyga till en början, medan andra kommer med tusen frågor på en gång. En del sätter sig i våra knän, de tror verkligen på att vi är Disneyprinsessorna, säger Lucinda Nanami.

På avdelningen blev det möten med mycket improvisation. Sjukhuset strävar efter att barnen ska få tillfriskna i en trygg miljö. Att få besök av Elsa och Ariel blev därför en extra guldkant för dagen. – Det är något som förgyller och livar upp, säger specialpedagogen Tina Syllfors, som berättar att det även kommer clowner på besök två gånger per vecka.

Ett av barnen som fick besök var Hajer Hussein, åtta år, som nu tillbringar några dagar på sjukhus tillsammans med sin familj. – Jag tycker att de är bra, på julen ska jag åka hem igen, säger hon.

Linda Ågren och Lucinda Nanami tog dessutom med sig gåvor till barnavdelningen, från leksaksbutiken Leklådan i Kristianstad. Därifrån skänktes det pedagogiska leksaker i form av pussel och annat. – Det är leksaker som passar för att öva motoriken och väcka fantasin hos barn, säger Linda Ågren.