Här är Kristianstads nya landmärke – mitt i stan

Totalt 41,5 meter över markytan kommer byggnaden att sträcka sig. På fredagen avslöjades det hur "skyskrapan" vid gallerian ska se ut.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Intill Galleria Boulevard ligger tomten där det ska byggas en 12-våningshus med totalt 76 bostadsrätter. Byggföretaget Wästbygg har köpt fastigheten av Steen & Ström. Tillsammans med Svensk Fastighetsförmedling ska de nu hitta köpare. Om cirka en vecka kommer de att ansöka om bygglov och under nästa år börjar försäljningen av lägenheterna.

– Det blir ett landmärke, men fungerar bra i förhållande till gallerian. Det är en stor pjäs som tar sin plats och då måste den prata för staden och inte skrika för mycket. Det är fint att få något vertikalt som bryter av, säger Roger Jönsson, stadsarkitekt på kommunen.

Wästbyggs 12-våningshus i Kristianstad. Illustration: Kanozi Arkitekter

Kanozi Arkitekter har fått uppdraget att rita punkthuset och på fredagen visades illustrationerna upp för första gången. På bottenplanen kommer det finnas två lokaler för kommersiella verksamheter. Samtliga lägenheter får utsikt åt två väderstreck. Alla lägenhetsinnehavare får dessutom tillgång till en stor takterass.

– Det är med stor nyfikenhet och glädje vi tog oss an detta. Det är en stor byggnad centralt i staden. Vi har arbetat med två material; ljust och mörkt. Ett skärmtegel med en rostbrun färg som ger en skuggeffekt samt de vita partierna som är vitmålade betongelement, säger Claus Uldal, arkitekt.

Byggstarten kommer att ske någon gång under nästa år. Därefter kommer det att ta femton månader innan fastigheten är färdigställd och de boende kan flytta in. Där kommer att finnas bostadsrätter från 1:or till 5:or, samtliga noga planerade.

– Vi har jobbat primärt med utsikten, men också med att alla ska få en luftig känsla i sin lägenhet. Det är generösa ytor med bra möjlighet till samvaro, säger Claus Uldal.

Utsikten från toppen. Illustration: Kanozi Arkitekter

Visionen är att huset ska bidra till att skapa mer liv och rörelse i staden, med ökad handel och fler restaurangbesök. Med den utvecklas också galleria-projektet, där har ingått planer för bostäder.

– Jag är glad över att vi nu adderar den här aspekten med bostäder i det centrala läget. Det är en utmaning att göra stora punkthus och att bryta ner för att göra mer eleganta och slanka. Det är spännande att se att de utnyttjar taket som resurs, det blir nu en vistelseyta, säger Roger Jönsson.

Vilka är målgrupperna för de här bostadsrätterna?

– Jag tror inte att köparna lägenheterna endast kommer från Kristianstad, utan även från många andra områden. Vi vet vad människor vill ha, vad de söker och vad de är beredda att betala. En av målgrupperna är dem som säljer sin villa för mellan 2-5 miljoner. En annan målgrupp är människor mitt i livet och som reser väldigt mycket. Då kan ett sådant boende vara fantastiskt bra, säger Håkan Hellström, VD för Svensk Fastighetsförmedling Sydost. 

– Intresset har varit stort, även om vi inte har gått ut med någon större marknadsföring. Byggnaden skapar en viss nyfikenhet. Det är åtråvärt och det finns inget liknande idag i Kristianstad, säger Joakim Fridolin på Svensk Fastighetsförmedling.

Exakt vad lägenheterna kommer att kosta kommer att avslöjas i samband med säljstarten.

Wästbyggs 12-våningshus i Kristianstad. Illustration: Kanozi Arkitekter

Tomten där det ska byggas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar