Laddar

Här är Kristdemokraternas löften till väljarna

Tuve Skånberg framför kyrkan i centrala Kristianstad. - Foto: Henrik Nordell

Tuve Skånberg presenterade Kristdemokraternas löften under ett besök i Kristianstad. Här är vad de vill satsa på inför valet.

delningar

På torsdagen presenterade Kristdemokraterna sitt valmanifest under namnet "Du ska kunna lita på Sverige". Nationellt vill de ta makten tillsammans med de tre andra allianspartierna, Moderaterna, Centerparitet och Liberalerna. De vill utmana det regerande regeringspartiet om välfärden.

– Socialdemokraterna har en historia av att ha byggt upp välfärden, men det stämmer inte längre att de bygger den. Vi vill vara alliansens sociala röst. Vi går till val på att kandidera med Ulf Kristersson (M) som statsminister med de fyra allianspartierna tillsammans, säger Tuve Skånberg, ledamot i riksdagen samt toppkandidat för riksdagsvalet i norra och östra Skåne.

Ett av de stora löftena är att landstingen ska läggas ner. Sjukhus och vårdcentraler kan istället styras av staten eller av professioner på de enskilda enheterna. Det är något som 24kristianstad.se skrev om tidigare under gårdagen.

Inom vården vill KD också skapa fler vårdplatser, inför vårdserviceteam som kan stötta sjukpersonal samt korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. De vill dessutom stoppa nedrustningen inom LSS. Försäkringskassan har tidigare kritiserats för att de inte ger bistånd, trots intyg från läkare.

– Assistenterna gör livet möjligt att leva för funktionshindrade personer. VI vill inte spara på det, säger Tuve Skåneberg.

Tryggheten är en annan viktig fråga för KD. De vill göra det enklare att få kameraövervakning och höja straffen för våld- och sexualbrott. Anonyma vittnen ska tillåtas för att stoppa gängkriminalitet. Ett löfte ges också om mer resurser till polismyndigheten.

– En del kan dra sig för att gå igenom Kristianstad på natten när det inte finns synlig polis. Vi vill ha 10 000 fler poliser synliga i yttre tjänst för att skapa trygghet. 

Hur ska ni locka fler poliser till kåren?

– Det är en leveranstid på poliser på ett par år och de är inte lätta att få fram. Vi vill höja lönen för poliser i yttre tjänst. Det motiverar fler att vilja jobba som polis igen. Vi kan även tänka oss korttidsutbildade kommunala poliser. Det sistnämnda är ett förslag från Kristdemokraterna i Skåne, säger Tuve Skånberg.

Läs mer om Kristdemokraternas löften i faktarutan:

Opinionsundersökningarna visar låga siffror inför valet. Hur tror du att det går för KD?

– Jag har varit med sedan år 1991 och har statistik på att det går upp inför varje val den sista månaden. När opinionlnstituten ringer och frågar vad ska rösta på, så säger många av våra väljare att de inte vet. Jag är rädd att det är en skämsfaktor. Mätningarna via webben brukar pricka bäst och där har vi fyra procent. När man frågar via telefon så ligger vi på 2,9 procent, säger Tuve Skånberg.

Relaterade artiklar