Laddar

Här är hotellets annorlunda metod mot matsvinnet

Quality Grand Hotel tar till ett annorlunda knep i kampen mot matsvinet.

delningar

Varje år slängs det 19 kilo mat i soporna. Samtidigt spolas 26 kilo mat och dryck ner i avloppet – per person. Det visar en kartläggning som Livsmedelsverket tagit fram. Nu drar Quality Hotel Grand i Kristianstad sitt strå till stacken genom en lite annorlunda metod.

En del av de bröd som blir över på kejdan Nordic Choice Hotels har nämligen blivit till öl i ett lokalt bryggeri. Det är totalt 80 kilo bröd som har gått till produktionen av 3 000 flaskor öl bryggt på Klackabackens bryggeri i Kristianstad. Ölen kallar de passande nog för "No Crumbs Left".

–  Vi arbetar ständigt med att hitta nya tillvägagångssätt att bekämpa matsvinn inom Nordic Choice Hotels. Att producera öl på överblivet bröd är ytterligare ett sätt för oss att minska matsvinnet och närma oss målet om en minskning av matsvinn med 20 procent innan 2020, säger Cathrine Dehli, Director of Sustainability på Nordic Choice Hotels.

Totalt sex hotell inom kedjan kommer att sälja ölen den 11-12 juni och Quality Hotel Grand i Kristianstad är ett av dessa. Att göra bröden till öl är ett pilotprojekt för hotellkedjan, men om allt faller väl ut kan det få en fortsättning.

- Matsvinn är ett stort problem i hela hotellbranschen. Ett vanligt sätt att ta tillvara på överblivet bröd är att göra krutonger. Men det finns en gräns för hur mycket krutonger ett hotell kan servera. Vi hoppas att vi på sikt ska kunna skala upp ölprojektet på alla våra hotell så att inte en brödsmula blir över, säger Cathrine Dehli.

Relaterade artiklar