Här är eventen som gav mest pengar till kommunen 2018

Pressfoton: Daniel Modig, Ikoncept AB.

"Evenemang är en generator för tillväxt samtidigt som det skapar trivsel och stärker stoltheten bland invånarna", säger Pernilla Blixt, näringslivschef vid Kristianstad kommun.

delningar

Åhus Beachhandboll, Åhus Beachfotboll, Agility VM och Melodifestivalen är exempel på event som bidrog till att generera hundratals miljoner kronor till Kristianstadsregionens besöksnäring och handel under 2018.

Totalt genererade evenemangen 213 miljoner kronor till näringslivet.

Dessutom skapade eventen en skatteeffekt på 93 miljoner kronor till Kristianstad och omkringliggande kommuner.

Det visar en färsk rapport från Upplevelseinstitutet, beställd av Kristianstads kommun och Event in Skåne.

– Evenemang är en generator för tillväxt samtidigt som det skapar trivsel och stärker stoltheten bland invånarna. Rapporten bekräftar att vi i Kristianstad är på helt rätt väg när vi satsar på att attrahera fler, större och bättre evenemang till Kristianstad, säger Pernilla Blixt, näringslivschef vid Kristianstad kommun i ett pressmeddelande.

Över 100 000 turister lockades till Kristianstad i samband med de åtta största evenemangen under året. Åhus Beachhandboll hamnade i topp bland de evenemang som har omsatt mest i form av logi, boende och konsumtion.

– Kristianstad är en sann inspiration och förebild för andra kommuner som vill ligga i framkant när det kommer till att låta eventen vara en katalysator för destinationsutveckling, ökade skatteintäkter och attraktivitet. Vi är otroligt glada för de fina resultat som Kristianstad uppvisar och hoppas att fler kommuner i Skåne följer efter, säger Pehr Palm, vd för Event in Skåne.

Syftet med rapporten från Upplevelseinstitutet är att uppskatta de turismekonomiska effekterna som tillförs Kristianstadsregionen med anledning av de event som ägde rum under 2018.

FAKTA

Fakta om studien:

Studien har tagit sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum, om det inte vore för eventet i sig. Skatteeffekten är beräknad utifrån schablonmodeller på den omsättning som skapas i form av försäljning, produktion av varor och de löner till arbetskraft som genereras i samband med eventen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar