Laddar

Här är det senaste beskedet på föroreningen i Nymö

Här är kommunens senaste beskedet efter föroreningen i Nymö. Detta visar provsvaren.

delningar

Det var på onsdagen i förra veckan som Kristianstad kommun gick ut med en varning om att dricka eller använda vattnet i Nymö till matlagning. Senare utökades rekommendationen med att inte heller använda vattnet till att duscha, diska eller tvätta med. Anledningen var att det hade läckt ut 4 000 liter utspätt bekämpningsmedel vid en olycka.

– Vi har tagit prover i brunnar och i vatten som pumpats upp. Det har tagit prov på flera olika platser i byn. Vi har också schaktat flera meter ner i marken och tagit prov på jorden. Det visar sig att den är förorenad, men på vattnet har analyserna inte visat någon förorening, säger Cecila Hammarberg, avdelningschef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

De senaste provsvaren är från i måndags och under dagen väntas det fler provsvar. En positiv nyhet är att vattnet inte har spridit sig i den takt som man först trodde. Prognosen var att grundvattnet skulle röra sig med 50 meter per dygn, men det har det inte gjort. Av den anledningen överväger kommunen att minska det område som anses vara påverkat av föroreningen.

Här kan du se den karta som visar vilket område som är påverkat. Den röda markeringen är där kommunen avråder från att använda vattnet till matlagning och att dricka.

Det står sedan tidigare vattentankar utställda till de boende vid förskolan i Nymö. Fram till i kväll kommer det också att vara möjligt att duscha inne på Nymö resursskola. Kommunen arbetar nu för att hitta en lösning, så att invånare kan sköta sin hygien även under helgen.

– Vi kommer att hålla en dialog med tekniska förvaltningen, men det är väldigt få som har använt duscharna, säger Cecilia Hammarberg.

Själva provtagningen sker genom lantbrukarens försäkringsbolag. De har tagit hjälp av en konsult som gör prover och analyser av vatten och jord.

Uppdatering: På eftermiddagen bekräftade kommunen via sin hemsida att de minskat på påverkansområdet. De gick då också ut med uppgifter om duscharna på resursskolan. De har öppet följande tider.

fredag 8 september kl. 18.00-20.00

lördag 9 september kl. 09.00-10.00 samt 16.00-17.00

söndag 10 september kl. 09.00-10.00 samt 16.00-17.00

måndag 11 september kl. 18.00-20.00

tisdag 12 september kl. 18.00-20.00

Relaterade artiklar