Laddar

Här är butiken som satsar på återvinning

För cirka två månader flyttade Loppisbutiken till Kristianstad. Verksamheten försöker få folk att sluta slänga och istället sälja sina begagnade kläder och prylar.

delningar

Efter att ha drivit Butiksloppis i Hässleholm under ett års tid, tog Susanna Kennethsdotter steget att flytta verksamheten till Kristianstad. Ägarna av franschicemärket hade hittat en bra lokal på Karlsgatan. Dit flyttades hela inredningen tillsammans med en stor mängd begagnade prylar och flertalet säljare valde att följa med. För bara två månader sedan slog de upp portarna.

– Hittills har det gått bättre här än i Hässleholm. Kristianstad marknadsför sig som en handelsstad och är större. Målet är att kunna driva butiken vidare och att Kristianstadsborna ska se oss som det självklara valet när de vill avyttra saker de inte längre använder. De ska känna att det lönar sig att inte slänga. Att de samtidigt som att de tjänar en slant, även aktivt väljer att bidra till en renare natur och bättre miljö, säger Susanna Kennethsdotter.

I stort sett varje hylla är fylld i loppisbutiken. Förutom en avdelning med outletvaror finns där allt från kläder till dvd-filmer, lego, porslin, tavlor, barnvagnar och massor av andra bättre begagnade föremål. Skillnaden mot en vanlig utomhusloppis är att prylarna ofta har en högre kvalitet, det finns exempelvis märkeskläder som Odd Molly. Dessutom sköter butiksägarna om själva försäljningen.

– Man registrerar sig som säljare via vår hemsida och registrerar in det man vill sälja. När man kommer till butiken med sakerna, görs en bokning och prislapparna skrivs ut. När allt är prismärkt och placerat på den hyrda platsen, sköter vi resten. Kunderna kan följa försäljningen via sin säljsida och kan komma och fylla på hur ofta de vill under sin bokningsperiod. För de som inte har dator eller är så bra på språket, hjälper vi till, säger Susanna Kennethsdotter.

Idén med Butiksloppis är att vem som helst, på ett enkelt sätt, ska kunna tjäna pengar på saker de inte längre använder, istället för att slänga.  En undersökning från Yougove som genomfördes i juni månad, visar att 1,2 miljoner personer vill återanvända mer. Särskilt när det handlar om kläder. Enligt undersökningen skulle man kunna spara tio miljarder liter vatten varje år ifall dessa 1,2 miljoner människor köpte ett kilo kläder på second hand istället för att köpa nytt i butik.

– I Finland har det här konceptet funnits sedan 1940-talet, och där finns i princip en butik på varje liten ort. För mig har det alltid varit självklart att återanvända istället för att slänga! För miljöns skull måste vi bli många fler som tänker så! Och visst är det lite arbete med att sälja, men vi finns här för den som vill, säger Susanna Kennethsdotter.

Relaterade artiklar