Laddar

Han ska få gässen att skita på rätt ställen

Ett gåsprojekt ska få djuren att skita på rätt platser. Nu är forskarna på gång.

delningar

Det var i februari månad som beskedet kom. Forskare på Högskolan Kristianstad tilldelas sexton miljoner kronor för att kartlägga gässen. Pengarna kommer från Naturvårdsverkets viltvårdsfond.

Projektet ska pågå i sex års tid och under den perioden ska forskarna ta reda på hur gässen tänker. Genom att sätta satellitsändare på fåglarna kan de studera rörelsemönster. Då kan de utreda varför de exempelvis väljer ett fält framför ett annat. De ska också vetenskapligt undersöka metoder som kan skrämma bort gässen.

I oktober månad har projektet startat genom en inventering, något som högskolan skriver om på sin hemsida. Professorn i zooekologi Johan Elmberg tog bilen runt Hammarsjön i Kristianstad och räknade gäss.

– Denna gång såg vi ungefär 1 200 stycken. Men framåt december kommer de troligen vara bortåt 35 000. Nästan lika många som invånarna i Kristianstad, säger Johan Elmberg i artikeln.

I slutändan kan projektet resultera i metoder för hur man antingen lockar eller skrämmer bort fåglarna bäst. Inte bara lantbrukare drabbas av deras framfart. Närgångna fåglar kan även lämna spillning vid badplatser och i parker.

– Jag skulle själv ha picknick med en kompis i somras, men kunde inte hitta någonstans att sitta, då marken var full av gåsbajs. Målet är att vi ska samsas bättre, vilket skulle göra både människor och gäss till vinnare, säger Johan Elmberg.

Relaterade artiklar