Laddar

Han kan bli Sveriges bästa barberare

Ersan Mecek från Kristianstad kan bli Sveriges bästa barberare. På söndag ska han tävla i Malmö.

delningar

På söndag arrangeras semifinal 2 i tävlingen till Årets Barberare 2018. En av dem tävlande är Ersan Mecek från Kristianstad. Han jobbar till vardags på en salong på Höjdvägen. Nu ska han till Malmö för att kämpa om platsen som Sveriges bästa skäggtrimmare.

– Jag har aldrig tävlat i det här tidigare, men tyckte att det lät spännande. Jag har varit barberare hela livet. Redan som 15-åring (i Turkiet) började jag att lära mig rakning och har fortsatt med det. Nu när vi tävlar ska vi både använda skäggtrimmer och rakkniv, det kan vara lite knepigt, säger Ersan Mecek.

Förbereder du dig inför tävlingen? – Jag har köpt lite nya grejer, men inte bestämt ännu hur jag ska forma skägget. Jag litar på min erfarenhet när det kommer till skägg. Jag gillar att vinna. Men även om jag inte skulle göra det så blir det kul att träffa andra barberare. Det kommer att bli en upplevelse, säger Ersan Mesec.

Totalt tolv barberare kommer att mötas under den andra semifinalen. De har tidigare fått skicka in före- och efterbilder på en trimning. Under tävlingsdagen på söndag får de 45 minuter på sig att fritt styla och trimma skägg.

– Domarna har sju kriterier att utgår ifrån, bland annat deras arbetsteknik och slutresultatet. De får forma och styla skägget precis hur de vill. Det är inte snyggaste skägget som bedöms, utan själva hantverket, säger tävlingens kontaktperson Karin Fahlström till 24kristianstad.se.

Vinnaren av semifinalen går vidare till den stora finalen på Swedish Barber Expo i Stockholm. Den arrangeras 1 september. Det vill säga samma dag som internationella skäggdagen.

Från hela landet är det 45 deltagare i samtliga semifinaler vilket innebär en hård konkurrens. Sedan tävlingen startade för två år sedan har intresset vuxit starkt.

– I Sverige har barberartrenden blivit större de senaste åren i samband med skäggtrenden. Man ser hur det öppnas barbershops i hela landet. Många av deltagarna kommer från mindre städer och det är roligt att få lyfta fram dem som inte alltid syns.

– Vi har många internationella deltagare, som väl känner till yrket som barberare. Det är spännande att se hur traditionerna ser ut från olika länder, säger Karin Fahlström.

Här är alla tävlande i semifinal nummer två:

Abdullah ”Don” Ghannam: The Barber Live, Malmö

Ali Alwash: Studio Arton, Skurup

Belal Awad: The Barbershop, Helsingborg

Caroline Gustafsson: Barber Art & Crafts, Trelleborg

Ersan Mecek: Cut by Ersan, Kristanstad

Hussein Awada: H&K Barbershop

Leonardo Biskraft: The Barber, Lund

Maarouf Abed: Platinum Barbershop, Helsingborg

Mohammed Al Awadi: Salong Figaro, Helsingborg

Patrick Osvald Hertzberg: Solidhair, Helsingborg

Ratto Antonino: The Barber Baltzarsgatan, Malmö

Tan Bergqvist: Barber & Girl, Malmö

Relaterade artiklar