Laddar

Gudmundsson hjälte – med matchens sista kast

Olafur Gudmundsson såg till att IFK-sviten lever vidare.

delningar

På säsongens elva första matcher i Handbollsligan tog IFK Kristianstad tio vinster. Den enda plumpen i protokollet kom borta mot HK Malmö. På torsdagskvällen fick IFK Kristianstad så sin revansch – när Malmö efter sanslös dramatik besegrades med 30-29 i Kristianstad Arena.

– Det är klart segern blir tursam om man tittar till slutdelen. Men vi har egentligen två bra perioder i matchen. Det är när vi går ifrån till 9-6 och kopplar greppet i andra halvlek, säger IFK-tränaren Ola Lindgren efter matchen.

Den makalösa hemmasviten, som nu ligger på 53 raka segrar mot svenskt motstånd i Kristianstad Arena, var dock hotad in i matchens sista skälvande sekund. I halvtid låg IFK Kristianstad under med 13-15, sedan de fem avslutande minuterna av första halvlek blivit mardrömslika för hemmalaget. Efter att Kristianstad varit i ledningen av merparten av de första 25 minuterna vände Malmö på steken och gick till halvtidsvila i en tvåmålsledning – sedan Anton Blickhammars 13-15-mål blivit det sista som hänt i första halvlek.

– Rätt så missnöjd med försvars- och målvaktsspel i dag. Vi har pratat om det, jobbat med det och skulle prioritera det. Men vi går bort oss väldigt enkelt i många situationer och får inte alls den här kompaktheten. Det bekymrar mig lite, summerar Lindgren.

Efter några jämna inledande minuter klev så IFK-stjärnan Albin Lagergren fram och återgav IFK Kristianstad ledningen när klockan tickade upp på 40 minuter. Inom loppet av två och en halv minut stod Lagergren för tre mål – när hemmalaget vände 17-18-underläget till en 20-18-ledning.

Något ryck av IFK Kristianstad följde dock aldrig. Istället kunde Malmö bita sig fast och göra match av det hela vägen. Det såg dock länge ut som att gästerna aldrig skulle lyckas komma i fatt. När en minut återstod befann sig IFK Kristianstad i en 29-27-ledning – men HK Malmö skulle lyckas komma ifatt. Efter att Fredrik Petersen gjort 29-28 kunde Jim Andersson kvittera till 29-29 med sex sekunder kvar av matchen.

– All heder till killarna som hela tiden kommer tillbaka. Vi leder med två i paus och är i underläge med 22-25 och då är det svårt. Men vi ger inte upp och kämpar hela vägen in, säger Malmö-tränaren Stian Tönnesen.

Där och då såg IFK Kristianstads segersvit att få ett slut. Men samtidigt som matchklockan tickade upp på 60 minuter fick IFK Kristianstad ett frikast från 9-meterslinjen. Fram stegade Olafur Gudmundsson – med vetskapen att han kunde skjuta laget till ännu en seger. Kaptenen höll också för pressen och lyckades från 9-meterslinjen dundra in 30-29 till ljudet av slutsignalen.

– Det är lotteri. En spelare skjuter mot sex spelare, så det är inget man räknar med. För tillfället var det rätt stor besvikelse att vi hade lagt väck bollen och bjuder på det. Även om den gick i mål är det väl fortfarande det som stör mig lite, säger Lindgren.

Segern gör att IFK Kristianstad fortsatt toppar tabellen, med två poäng ner till Alingsås HK på andraplatsen. I sammanhanget ska det dock nämnas att Alingsås har en match mindre spelad än Kristianstad.

Handbollsligan IFK Kristianstad 30-29 HK Malmö Mål: Albin Lagergren (7), Olafur Gudmundsson (6), Philip Henningsson (6),Viktor Hallén (4), Helge Freiman (2), Mario Lipovac (2), Tim Sörensen (2) och Arnar Freyr Arnarsson (1). Publik: 4 707, Kristianstad Arena. Tabell: Här

Relaterade artiklar