Laddar

”Grovt språk” stoppar annons för välgörenhet

Marknadsföringen för en insamling till Barncancerfonden stoppades av Facebook.

delningar

Den 27 januari arrangeras Kristianstads Förfest. Det är musikfestivalen Kristianstad Rockfest som ligger bakom specialkvällen med syfte att hjälpa till att bekämpa cancer och samla in pengar till Barncancerfonden.

Tillsammans med artister, företag, föreningar och privatpersoner hoppas man kunna dra sitt strå till stacken. Men när arrangörerna skulle marknadsföra evenemanget på Facebook under helgen stoppades annonsen eftersom den anses innehålla ett för ”grovt språk”.

– Jag kan inte begripa det, säger Christian Axén, grundare och ordförande i Kristianstad Rockfest som arrangerar insamlingen, till Expressen som rapporter om händelsen.

Arrangörerna tog emot en donation på 2000 kronor från en privatperson i ett försök att nå ut till folk. Pengarna öronmärktes för ett sponsrat inlägg på Facebook, men där nekades inlägget. En trolig orsak är att #FuckCancer användes – ett vanligt budskap som ofta tillämpas i olika sammanhang i kampen mot cancer.

– Ja, #FuckCancer sägs och skrivs ju precis överallt, påpekar Christian Axén.

Efter många olika försök slutade det med att Christian tog bort budskapet helt och hållet. Men då hittade Facebook andra anledningar.

– För sex timmar sedan stängde de ner annonsen igen, den här gången på grund av att det är för mycket text i bilden i annonsen. Det är ju liksom inget olämpligt i texten heller. Det är synd om han som gick in som privatperson och gav oss 2 000 spänn för att göra det här. Jag tycker att det är högst märkligt att en jätte som Facebook kan motarbeta en ideell förening som jobbar för välgörenhet, jag kan inte begripa det, säger Christian Axén till tidningen märkbart irriterad.

Facebook har troligtvis ett automatiskt spärrfilter som aktiveras när ”fuck” och liknande ord förekommer i bild och text. Någon annonsering på Facebook ser det inte ut att bli, men arrangörerna ger inte upp och syftet kan ingen stoppa.

Man ska samla in pengar till Barncancerfonden.

– Om inte Facebook ändrar sig får vi be alla på hela Facebook att dela bilden där det står #FuckCancer i stället. Det är vår plan. Viker de sig inte kommer vi att sprida #FuckCancer själva, säger Christin Axén till Expressen.

Relaterade artiklar